Concluzia dezvăluirilor din vremea USL: Dragnea şi Ponta se acuză reciproc pentru ceea ce au făcut împreună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Liviu Dragnea şi Victor Ponta

Victor Ponta şi Liviu Dragnea, ultimii doi preşedinţi ai PSD, dezgroapă schelete politice îngropate acum şase ani: formarea primului guvern USL, în mai 2012. Cei doi, care au ocupat funcţiile de premier şi de vicepremier, se atacă reciproc de prietenii, colaborări şi chermeze cu şefii SRI.

Atacul a fost început de actualul şef al PSD, Liviu Dragnea. Liderul social-democrat a povestit într-un interviu acordat Antenei 3 că primul guvern al USL, în primăvara lui 2012, a fost făcut de Victor Ponta fără a consulta partidul, dar prin negocieri cu George Maior, şeful SRI de atunci şi naşul lui Ponta. Mai mult, nici copreşedintele USL, Crin Antonescu, nu ar fi fost băgat în seamă.

„Mi-a zis Crin: «Te-am sunat să-ţi zic pentru că nu mi se pare corect». Ponta mi-a dat de înţeles că a făcut Guvernul cu George Maior şi cu alţii. I-am zis atunci că nu are rost să mai fac parte din proiectul ăsta şi o să stau în banca mea“, a declarat Dragnea, care a precizat că a discutat ulterior cu Maior şi i-a reproşat că nu e în regulă să fie impus Ioan Rus ca ministru de Interne, deşi Dragnea râvnea atunci la funcţie. „Maior mi-a zis să nu fiu în Guvern, să mă ocup de partid. Eu i-am zis lui Ponta: «De când e SRI consultantul PSD?» Acestea sunt întâmplările pe care vreau să le zic la Comisia SRI“, a completat Liviu Dragnea.

Bileţelul mototolit
Preşedintele PSD a subliniat că tot Ponta este cel care a negociat cu Traian Băsescu, Elena Udrea şi George Maior numirea procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT, adică Tiberiu Niţu, Laura Codruţa Kovesi şi Alina Bica. Numele i-ar fi venit lui Ponta de la Maior, „pe un bileţel mototolit“.  Nu în ultimul rând, Dragnea l-a acuzat pe Florian Coldea de implicarea în alegerea noului şef al PSD în 2015, favoritul său pentru şefia formaţiunii fiind Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor la acel moment.

Gabriel Oprea mi-a spus: «Am vorbit cu statul de drept. Zgonea trebuie să fie numărul unu în partid, iar tu, numărul doi» Liviu Dragnea, preşedinte PSD Dragnea m-a rugat să-l sprijin pentru şefia PSD. L-am sunat pe Zgonea, dar era la mare. Atunci am bătut palma cu Dragnea Gabriel Oprea, fost vicepremier

Victor Ponta a replicat tăios prin mai multe intervenţii la televiziuni şi pe reţelele sociale. „Dragnea l-a sunat pe George Maior, cred că şi pe Florian Coldea, să îl roage să mă convingă pe mine că el e cel mai bun la Ministerul de Interne. Şi a promis că dacă îl sprijină el va face acolo tot ce vrea SRI! Maior i-a explicat că nu se bagă peste alegerile mele“, a declarat Ponta. Ulterior, acesta a subliniat că regretă că l-a numit în înalte dregătorii pe Dragnea. „Îmi pare rău că l-am pus la Dezvoltare. A făcut bani la Teldrum şi i-a cumpărat pe baroni“, a completat fostul prim-ministru.

Ponta: Dragnea era „chelnerul statului de drept“
După ce Ponta a spus varianta sa de adevăr, Liviu Dragnea a promis noi dezvăluiri, în condiţiile în care interviul la Antena 3 a fost doar „episodul întâi“. Întregul lanţ de acuzaţii a fost încheiat de Victor Ponta, într-un atac foarte dur la adresa fostului partener din PSD.  „Nu a existat implicarea lui Maior. E războiul lui Dragnea cu toată România. Eu vă spun adevărul ca să arăt adevărata faţa a celui pe care noi îl numeam «chelnerul statului de drept»“, a conchis Ponta, care a cerut să fie chemat la Comisia de control al SRI pentru detalii suplimentare. 

Dacă vorbesc George Maior şi Florian Coldea, Liviu Dragnea o să facă 150 de ani de puşcărie Victor Ponta, fost preşdinte PSD

În scandalul Dragnea versus Ponta a intervenit şi fostul vicepremier Gabriel Oprea, cel care a infirmat faptul că Florian Coldea ar fi avut vreun cuvânt de spus în alegerea noului şef al PSD în 2015. Oprea susţine că alegerea susţinerii lui Dragnea a avut loc după ce rivalul acestuia, Valeriu Zgonea, nu a răspuns la telefon pentru că era la mare, dar şi prin faptul că actualul şef al PSD l-a convins la discuţia avută la o masă unde mai erau Marian Oprişan, Ioan Mocioalcă şi Vasile Dîncu.

Varianta lui Crin Antonescu
Fostul copreşedinte al USL, Crin Antonescu, a negat faptul că în numirea miniştrilor din primul guvern USL ar fi fost implicaţi şefii SRI. Singurul detaliu pe care l-a dat cel care în vara lui 2012 a fost mai puţin de două luni preşedinte interimar al ţării s-a referit la faptul că Victor Ponta nu voia ca Liviu Dragnea să ajungă ministru al Internelor. „Dragnea era normal să fie ministru de Interne şi am fost la rândul meu surprins atunci când Ponta a venit cu propunerea lui Ioan Rus. Dragnea era extrem de necăjit, eu i-am ţinut partea, era normal, era omul doi în partid. În cele din urmă, Victor Ponta, care nu a invocat niciun motiv, nicio discuţie cu George Maior mi-a zis: «Ştii ceva? Tu îţi pui miniştrii pe ministerele tale şi eu îmi pun miniştrii pe ale mele»”, a afirmat Crin Antonescu. Pe de altă parte, fostul lider PNL l-a criticat pe Ponta că a negociat cu Băsescu numirea procurorilor şefi şi a procurorului general, ceea ce i-a determinat pe liberali să renunţe la Ministerul Justiţiei, condus atunci de Mona Pivniceru.

Victor Ponta nu avea încredere defel în Liviu Dragnea. L-a vrut pe Ioan Rus la Interne. Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite