Comportament ca la uşa cortului de Ziua romilor: mesaje vulgare şi prezentatori amendaţi pentru rasism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cort amplasat la Piaţa Universităţii din Capitală, în care au avut loc spectacole cu ocazia Zilei internaţionale a romilor, a fost „decorat“ cu mesaje rasiste. La Alba Iulia, evenimentul dedicat romilor a fost organizat de un consilier local amendat pentru rasism.

Ziua internaţională a romilor – sărbătorită în fiecare an pe 8 aprilie – a fost un bun prilej pentru unii să-şi manifeste prejudecăţile rasiale, ura, deşi evenimentul se doreşte a fi o zi a toleranţei. În noaptea de vineri spre sâmbătă, un cort din buricul Bucureştiului, amplasat special pentru a găzdui spectacole de Ziua romilor, a fost vandalizat. „Moarte ţiganilor“ şi alte mesaje vulgar – rasiste au fost urările pe care romii le-au primit de ziua lor.

Imaginile au fost postate pe Facebook de Gelu Duminică, un cunoscut activist rom. „Antiţigănismul e o realitate în România actuală. Azi (sâmbătă -n.r.) mă voi duce la Universitate să spun «Nu» rasismului. Vino şi tu să arătam celor care propovăduiesc ura că nu au nicio legătură cu ceea ce noi gândim, simţim şi vrem!“, a îndemnat Gelu Duminică  pe Facebook. La întâlnire au venit oameni simpli, miniştri ai Cabinetului Cioloş şi consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan. Cu toţii au spus nu rasismului.  „Am vorbit azi dimineaţă şi cu domnul preşedinte, care s-a arătat oripilat de ceea ce s-a întâmplat aici“, a declarat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, lângă cortul vandalizat.

A continuat ministrul Justiţiei, Raluca Prună. „Toate strategiile nu fac doi bani dacă fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoană, nu ca ministru, că exact cum învăţăm morala atunci când suntem copii, aşa trebuie să învăţăm că suntem toţi egali şi că rasismul e un lucru rău. Trebuie să le spunem asta copiilor din şcoli, din grădiniţă, nu din clasa a 5-a“, a spus Prună. La rândul său, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat că în noul plan-cadru de învăţământ pentru clasele V-VIII, la materia „Educaţie civică“ a fost pus accent pe toleranţă. „Faptul de a avea în centrul capitalei unui stat membru UE în 2016, un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune, trebuie să oblige statul la pedepsirea exemplară a celor tineri care, fie şi din teribilism, ne aduc nouă, tuturor, un prejudiciu foarte grav“, a mai spus Prună.

Spirala intoleranţei
La conferinţa de presă susţinută în Piaţa Univeristăţii, au mai fost prezenţi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, primarul general interimar al Capitalei, liberalul Răzvan Sava, şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos.

„Poate este uşor să ştergem aceste mesaje de pe cort, dar este greu să ştergem efectele acestor mesajele din sufletele membrilor comunităţii roma“, a apreciat Asztalos, adăugând că, din cazuistica CNCD, rezultă că în România există „o spirală“ în care intoleranţa este în creştere nu numai faţă de romi, ci şi faţă de musulmani, dar şi faţă de persoanele cu dizabilităţi. „Pentru prima dată, reprezentanţi ai unor instituţii reprezentative în stat (Preşedinţie, Guvern, CNCD), reprezentaţi la nivel de miniştri şi secretari de stat au reacţionat prompt şi au condamnat ferm manifestările de (incitare la) ură rasială / antiromi din noaptea de 8 spre 9 aprilie. E un semnal extrem de încurajator“, a scris, pe platfomra de bloguri adevarul.ro, Cristi Mihalache, activist în domeniul drepturilor omului şi incluziunii sociale.

Poliţia a deschis dosar
În urma incidentelor din centrul Capitalei, poliţiştii de la Secţia 10 au deschis un dosar de incitare la ură sau discriminare. Potrivit unor surse guvernamentale, mesajele rasiste de pe cortul în care s-a organizat ziua internaţională a romilor au fost scrise în jurul orei 3 dimineaţă, de un grup de 10-15 tineri.

Exact cum învăţăm morala atunci când suntem copii, aşa trebuie să învăţăm că suntem toţi egali şi că rasismul e un lucru rău. Trebuie să le spunem asta copiilor din şcoli, din grădiniţă, nu din clasa a V-a. Raluca Prună, ministrul Justiţiei

Alba Iulia: ziua romilor, prezentată de un liberal rasist

O situaţie inedită a fost la Alba Iulia, unde de Ziua internaţională a romilor au fost mai mulţi politicieni decât romi. Explicaţia este cât se poate de simplă: evenimentula  fost organizat de un consilier local cu opinii raiste. „Ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii“, scria liberalul Rareş Buglea (foto), în 2013, pe pagina de Facebook. Pentru aceste afirmaţii, Buglea a fost amendat de CNCD cu 8.000 de lei. „E o sfidare ca un om care a fost sancţionat de CNCD pentru declaraţii rasiste şi misogine, să fie pus să modereze un eveniment care se referă tocmai la romi. Imaginaţi-vă dacă ar fi cineva care ar spune că trebuie să sterilizăm femeile românce, şi ar fi invitat la Alba Iulia, să vorbească de 1 Decembrie, cum v-aţi simţi?“, a spus Petre Florin Manole, membru CNCD, la Alba Iulia, chiar în prezenţa conilierului PNL Rareş Buglea.

„Nu poate nimeni să mă determine să-mi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă din ţara aceasta trebuie să facă atâţia copii cât poate să crească”, a răspuns Buglea. Potrivit primarului Mircea Hava, Buglea  a fost ales să prezinte evenimentul organizat de Ziua Romilor, „pentru că s-a implicat în ultima vreme în rezolvarea problemelor acestei comunităţi“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite