Comparaţie deplasată sau provocare? Ambasada Rusiei sugerează că ministrul român al Apărării e cuprins de „nebunie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Leş a intrat în vizorul ruşilor, după declaraţiile făcute. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Leş a intrat în vizorul ruşilor, după declaraţiile făcute. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasada Rusiei la Bucureşti a publicat un mesaj în care îl atacă pe ministrul Apărării, Gabriel Leş. Reprezentanţii Moscovei sugerează că pe Leş l-ar fi apucat „nebunia“, potrivit unei comparaţii făcute între demnitarul român şi James Forrestal, fost secretar al Apărării în SUA, care s-ar fi sinucis. Motivul: ministrul a avertizat asupra comportamentului agresiv al Rusiei în regiune.

Într-o postare pe Facebook cu titlul „Fantoma lui James Forrestal a apărut în Constanţa?”, ambasada Rusiei de la Bucureşti îl compară pe Gabriel Leş cu un fost secretar american al Apărării (echivalentul ministrului Apărării), care ar fi devenit nebun pe baza unei presupuse ameninţări sovietice. Forrestal, cu care e comparat Leş, a murit aruncându-se de la fereastra unui spital de psihiatrie, strigând „vin ruşii!“, potrivit Ambasadei Rusiei (cu toate că moartea acestuia rămâne suspectă). Mai mult, diagnosticul oficial referitor la starea lui Forrestal era „nervozitate şi epuizare fizică“, cu puţin timp înainte de moarte. 

„Povestea primului ministru al apărării americane, James Forrestal, care a fost cunoscut ca un muncitor neobosit în timpul vieţii sale şi ca a făcut multe pentru a mobiliza potenţialul militar şi economic american în timpul celui de-al doilea război mondial, vine imediat în memoria unui cititor experimentat. El a părăsit voluntar viaţa în mai 1949, aruncându-se pe fereastra unui spital de psihiatrie, potrivit conturilor martorilor oculari, strigând că „vin ruşii!”. Până la sfârşitul vieţii sale, J.Forrestal, în opinia medicilor şi a celor din jurul său, a devenit nebun pe baza unei presupuse ameninţări sovietice (...) Acum recitiţi cuvintele lui Gabriel Leş şi întrebaţi-vă. Într-adevăr spiritul rebel al lui James Forrestal l-a invadat? Dacă pur şi simplu nu-l dă odihnă laurii acestui faimos în timpul său rusofob şi «luptător împotrivă pericolului rusesc», atunci ne-am dori să atragem atenţia asupra faptului că în ziua de azi dânsul este aproape uitat chiar şi la el acasă, iar moştenitorii săi politici şi spirituali încă răspândesc mituri şi povesti de groază despre Rusia agresivă, acum sub hashtăgurile modernizate de „război hibrid”, „comunicare strategică” şi etc.“, se arată în mesajul Ambasadei Rusiei la Bucureşti. 

   

Reprezentanţii Moscovei sugerează ca analiza bugetelor militare să fie făcute de „experţi militari adevăraţi“ şi recomandă tuturor să nu mai critice Rusia pentru „superpregătiri militare“ pentru că ar fi făcute pe propriul teritoriu.

„Atrage atenţia deosebită o afirmaţie cheie, dar de fapt falsă (premisă), care o face pe întreaga structură şi concluzii să par foarte controversate, dacă nu chiar absurde. Bucureşti-ul, chipurile, este centrul de luare deciziilor al NATO, care, după cum ştiţi, sunt luate într-un loc complet diferit şi în interesul unui stat complet diferit, anume – patria lui James Forrestal. Privit în ansamblu: «Vin ruşii!…». Dar oare merită urmărit exemplul lui James Forrestal???”, se mai arată în mesaj. 

Imagine indisponibilă

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat vineri, la conferinţa internaţională „Black Sea and Balkans Security Forum” ce se desfăşoară în staţiunea Mamaia, că evoluţia securităţii în regiunea Mării Negre presupune îngrijorări serioase, cea mai mare îngrijorare fiind Rusia.

„Evoluţia securităţii în regiunea Mării Negre presupune îngrijorări serioase. Există îngrijorări că situaţia aliaţilor nu este suficient de angajată. Cea mai mare îngrijorare este Rusia. (…) Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea naţională a Rusiei, asigură control asupra Caucazului, Republicii Moldova şi a jumătate din Ucraina şi asigură o platformă pentru proiectarea forţelor şi influenţei în Balcani, Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu. Obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre, iar strategia de securitate a Moscovei clasifică NATO ca domeniu de ameninţare militară la adresa securităţii Rusiei”, a spus Leş.

Leş: Şi dacă am avea 10 la sută din PIB, România nu va avea capabilităţi să facă faţă unui potenţial agresor precum Rusia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite