VIDEO Viorica Dăncilă a fost propusă premier de PSD. E din Teleorman. Dragnea: Susţine legile Justiţiei. Toţi din Teleorman trebuie să plecăm din ţară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD o va propune pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier. Născută în Teleorman, Dăncilă a ajuns liderul europarlamentarilor PSD cu susţinerea lui Liviu Dragnea. „Toţi cei din Teleorman trebuie să plecăm din ţară?“, a replicat liderul PSD. Ecaterina Andronescu şi Mihai Fifor au refuzat nominalizarea pentru Palatul Victoria. Mâine, Iohannis a chemat partidele la consultări. Joi am putea avea Guvern.

UPDATE Viorica Dăncilă: Dacă colegii au avut încredere în mine, trebuie să nu-i dezamăgesc. Sunt o fire echilibrată, gândesc pozitiv. 

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţa CEx: A fost o procedură nouă în CEX: au fost mai multe propuneri, cei care au propus şi-au susţinut propunerile respective. Am ajuns la concluzia că genul ăsta de proceduri sunt cele mai bune, cele mai sănătoase. În final, a fost votată Viorica Dăncilă, şeful delegaţiei PSD din PE, doar cu o abţinere. În rest, am votat toţi colegii. A fost propusă şi doamna Andronescu, care şi-a retras candidatura spre final. Eu şi colegii mei i-am pus foarte multe întrebări. Viorica Dăncilă a fost propusă de Niculae Bădălău. A fost o întâlnire bună, care sper să aibă o finalitate la preşedintele României.

Jurnalist: În ce măsură a contat ce a răspuns Dăncilă pe legile Justiţiei?

Nu s-a dezis niciodată de programul de guvernare, susţine demersul de a modifica legile Justiţiei.

Ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier?

Este europarlamentar din ianuarie 2009, respectat la Bruxelles, cu relaţii foarte bune, deosebit de comunicativă. Are o relaţie bună cu oficiali din Comisia Europeană. Reprezintă şi un semnal pentru Bruxelles pentru că se simte nevoia ca relaţiile Guvernului cu UE să fie mult mai bune. Anul viitor vom prelua preşedinţia UE şi trebuie să ne pregătim foarte bine. Este preşedintele organizaţiei de femei, n-a avut conflict cu nimeni din partid. Este o garanţie că Viorica Dăncilă nu va genera acţiuni care să ne ducă în situaţiile pe care le-am depăşit.

Miniştrii vor fi stabiliţi în partid sau premierul va avea libertate?

Numai un guvern tehnocrat ia oameni de pe stradă şi îi propune Parlamentului. În orice partid, componenţa Guvernului se discută în foruruile statutare. Dar orice premier are drept de veto. Am întrebat-o ce face în situaţia în care crede că un membru al Guvernului nu poate merge mai deprate. A răspuns calm că va veni cu argumente în faţa partidului. N-am discutat despre structura Guvernului. Aşteptăm decizia preşedintelui.

A contat faptul că Viorica Dăncilă este din Teleroman? 

Nici vorbă. Toţi din Teleorman trebuie să plecăm din ţară?

Vă asumaţi că aţi greşit cu cei doi premieri? 

Domnişoară, îmi asum tot ce vreţi dumneavoastră. Şi că a nins aseară.

Cum explicaţi faptul că premierul Japoniei nu a avut cu cine să se întâlnească?

Vicepremierul japonez s-a întâlnit cu vicepremierul României, iar premierul s-a întâlnit cu preşedintele. A fost o întâlnire bună.

Mergeţi mâine la consultări?

Am spus că nu mai merg niciodată la Cotroceni, dar nu m-am gândit că voi mai ajunge încă o dată. O să merg la Cotroceni.

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu: M-am bucurat, pentru că este vorba de o femeie. E o alegere foarte bună. Ce o recomandă? Funcţiile pe care le-a avut. Este foarte apropiată de partid. Este apropiată de toţi liderii partidului. Nu a fost nimeni care să se opună.  

UPDATE Liderul europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, a fost votată de CEX-ul PSD pentru a fi premier. Ecaterina Andronescu şi Mihai Fifor au refuzat. 

Cine e Viorica Dăncilă, propunerea de premier a PSD. Ce realizări a avut pe axa Videle-Bruxelles

Legăturile Vioricăi Dăncilă cu Dragnea şi ce are în comun cu Carmen Dan

  

UPDATE În cursa pentru postul de premier au rămas Viorica Dăncilă şi Mihai Firor, ambii apropiaţi de liderul PSD Liviu Dragnea. Ecaterina Andronescu a refuzat nominalizarea. 

UPDATE Klaus Iohannis:  Premierul Tudose mi-a înaintat demisia şi am aceptat-o. Această situaţie mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. La un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident, este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Vrea să avem o procedură rapidă care va duce la stabilirea unui nou guvern, pentru că această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică. Vreau să previn posibile urmări economice negative generată iarăşi în interiorul PSD. După demisia premierului Tudose, l-am desmenat pe ministrul Fifor ca interimar.

UPDATE Paul Stănescu: Nu-mi doresc să fiu premier. Şi dacă nu-mi doresc, nici nu se va întâmpla. E o decizie personală. Mă gândesc dacă o să rămân în viitorul Guvern. 

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu, înainte de CEX: Sunt mai multe variante de premier. Poate să fie Şerban Nicolae, poate să fie Mihai Fifor, pot fi mai multe doamne, cu excepţia mea şi a doamnei Firea. Da, poate fi şi doamna Ecaterina Andronescu. Eu nu vreau (n.r.-să fie premier). Eu m-am exprimat clar şi în urmă cu şase luni. Nu m-am schimbat. Sper ca viitorul premier să nu fie afectat de aerul tare de la Guvern. 

UPDATE Preşedintele Klaus Ioahnnis va anunţa, la ora 12.30, dacă numeşte un nou premier de la PSD. Potrivit unor surse politice, Iohannis nu-l acceptă pe Paul Stănescu pentru  funcţia de premier interimar. 

Conducerea PSD l-a propus pe vicepremierul Paul Stănescu pentru a asigura interimatul la Palatul Victoria. Potrivit Constituţiei, preşedintele Klaus Iohannis are dreptul să-l refuze pe Paul Stănescu şi să numească un alt membru al Guvernului pe funcţia de premier interimar. Există şi un precedent, tot cu PSD. În 2015, după ce a demisionat, Victor Ponta l-a propus interimar pe Mircea Duşa, la acea vreme ministru al Apărării, însă Iohannis n-a fost de acord şi l-a numit pe Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei. Potrivit Constituţiei, interimatul poate dura cel mult 45 de zile, însă conducerea PSD se va reuni marţi dimineaţă la ora 11.00 pentru a-i alege succesorul lui Tudose.

UPDATE Premierul demisionar Mihai Tudose va merge personal la Palatul Cotroceni pentru a-i înmâna demisia preşedintelui Klaus Iohannis

UPDATE Potrivit unor surse politice din PSD, cele mai mari şanse pentru a fi propus premier le are Mihai Fifor, ministrul Apărăii, fidel lui Liviu Dragnea. De altfel, aseară, după CEX, Dragnea a plecat de la partid însoţit de Mihai Fifor şi de vicepremierul Paul Stănescu. La postul de premier mai râvnesc în PSD Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, şi Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.

***

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni seară, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că de această dată el nu va face nicio propunere pentru postul de premier. ”Se pare că eu am mână foarte proastă. Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, eu am făcut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discuţie cu fiecare în parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede. Mâine au nu voi face nicio propunere”, a explicat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că la CEx de marţi nu vor pleca "până nu iese fum alb". ”Sigur vor fi mai multe variante în discuţie”, a susţinut Dragnea. El a mai apreciat că ar trebui menţinută actuala structură a Guvernului.

În ceea ce priveşte desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a celui de-al treilea premier PSD în decursul unui an, Dragnea a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar că va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate.

”Cred că preşedintele nu e foarte fericit de situaţia în care am ajuns, dar cred că preşedintele Iohannis va respecta Constituţia şi va numi premierul de la majoritate”, a afirmat Dragnea, întrebat dacă nu se teme că preşedintele ar putea face desemnarea pentru noul premier de la alt partid.

Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: ”Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

Olguţa Vasilescu ameninţă cu suspendarea preşedintelui

Ulterior, într-o emisiune la TVR, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a fost mult mai tranşantă, invocând varianta suspendării preşedintelui în cazul în care ar refuză să numească un premier PSD. "Vom merge la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu va putea să spună că nu este o majoritate. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Dacă nu se respectă Constituţia României, care spune foarte clar că, dacă există o majoritate calificată…În cazul în care preşedintele României nu va respecta Constituţia României este un motiv de suspendare a preşedintelui", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite