A început măcelul în PSD. Carmen Dan o acuză pe Dăncilă că a pactizat cu Iohannis. Firea vrea candidat comun cu ALDE şi ProRomânia. Dăncilă, nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Dan FOTO Inquam Photos
Carmen Dan FOTO Inquam Photos

Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis ca partidul să aibă candidat propriu la prezidenţiale, însă Viorica Dăncilă şi-ar dori să primească susţinerea ALDE şi ProRomânia. În schimb, Gabriela Firea insistă pentru un candidat comun, care să nu vină neapărat din PSD. Carmen Dan a demisionat din fruntea MAI înainte să fie demisă. În locul său va fi instalat senatorul Nicolae Moga, apropiat al tandemului Radu Măzare - Nicuşor Constantinescu

UPDATE Viorica Dăncilă: Am propus varianta susţinerii unui candidat din afara partidului. În urma votului CEX, a reieşit faptul că PSD îşi doreşte un candidat propriu, care să fie susţinut de ALDE şi ProRomânia. Alt subiect a fost remanierea. Am propus schimbarea ministrului de Interne Carmen Dan cu senatorul Nicolae Moga. La MAE, Ramona Mănescu, iar vicepremier pe Partenriate Strategice - Mihai Fifor. Vicepremier pe probleme economice - vom avea o nouă discuţie legată de acest portofoliu. 

La MAI, nu am luat această decizie pentru că aşa vrea preşdintele Iohannis, ci pentru că acest Guvern va avea mai multă credibilitate. Noi suntem în luptă cu preşedintele Iohannis pentru prezidenţiale. Nu trebuie să fac jocul adversarului politic în această campanie. Nu am să detaliez motivele, îmi doresc un Guvern în care miniştrii să aibă mai multă implicare şi să de un grad de încredere mult mai mare. Nu vrea să fac analiza remanierii doamnei Carmen Dan. 

Care sunt motivele remanierii ministrului Carmen Dan?

Argumentele mele sunt legate de percepţia publică faţă de acest minister. Nu-mi cereţi să dau detalii din interiorul ministerului. 

10 august a fost o greşeală?

Nu vrea să fac o trimitere la un anumit eveniment pentru că s-ar interpeta. Fiecare are dreptul să protesteze, sunt dispusă să ascult nemulţumirile, nu-mi va dicta starda, dar în calitate de premier trebuie să aduc în Guvern oameni care au un grad de credibilitate mult mai mare. Percepţia publică nu este cea pe care ne-o dorim. 

Îl veţi  convinge pe domnul Tăriceanu să vă susţină?

Am convingerea că un candidat comun este un candidat mai puternic. Este normal să ai mai multă putere, mai multe procente. Dar în urma discuţiile pe care le-am avut în teritoriu, colegii îşi doresc un candidat din rândul PSD. Acest partid are un potenţial foarte mare. Voi discuta cu domnul Tăriceanu. 

UPDATE Gabriela Firea: Doamna premier a spus că-şi asumă toate decizile politice. Nu vreau să creez conflicte. Ce am avut de spus am spus în CEX. Faptul că noi întârziem să stabilim candidatul poate crea senzaţia că deciziile se iau în altă parte şi nu la noi. 

Jurnalist: Serviciile iau decizii pentru partid?

Eu sper că nu. 

UPDATE Lunea viitoare va avea loc un nou CEX, unde se vor decide noi remanieri. Congresul va fi pe 3 august. 

UPDATE PSD a decis să aibă candidat propriu la prezidenţiale, dar liderii social-democraţi vor începe negocieri cu ALDE şi cu ProRomânia, astfel încât voturile stângi să nu fie divizate. 

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu e adevărat că ministrul de Interne, Carmen Dan, va fi demisă în urma presiunilor venite de la preşedintele Klaus Iohannis.

Carmen Dan e dezinformată dacă a făcut această afirmaţie. PSD nu cedează presiunilor Iohannis. Intrăm într-o campanie împotriva lui Iohannis“, a declarat Viorica Dăncilă, fiind întrebată dacă e adevărat că ar fi vrut să o remanieze pe Carmen Dan la presiunilor şefului statului. 

UPDATE Carmen Dan şi-a dat demisia de la Ministerul de Interne.„ Nu intră în discuţie un criteriu de neperformanţă. Am înţeles că e o decizie politică“, a declarat Carmen Dan. „,Nu, nu am ce să-mi reproşez“, a completat fostul ministru.  Întrebată dacă PSD a cedat în faţa lui Klaus Iohannis care a cerut schimbarea sa, Carmen Dan a răspuns: "Cred că da".

***

Potrivit unor surse Adevărul, pe lista remanierilor vor urma: Răzvan Cuc (Transporturi), Petre Daea (Agricultură) şi Bogdan Trif (Turism) şi Ecaterina Andronescu (Educaţie). 

„S-a lucrat la evaluarea miniştrilor în această săptămână. Nu am terminat această evaluare. Luni, în Comitetul Executiv Naţional, vom vorbi despre o remaniere. Am făcut evaluarea pe opt ministere. După ce o să prezint această evaluare în CEx, vom hotărî împreună ce miniştri sunt remaniaţi şi ce miniştri nu sunt, bineînţeles la propunerea primului ministru”, a anunţat  Viorica Dăncilă.

Dintre miniştrii ALDE, cel care va pleca este ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, la propunerea liderului partidului Călin Popescu Tăriceanu, care a invocat ”percepţia publică”. La un moment dat, printre cei care ar fi urmat să plece din Guvern, era vehiculat şi numele ministrului Energiei Anton Anton.

Potrivit sondajului intern comandat de PSD, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Mihai Fifor au obţinut procente cât marja de eroare (3%). Eugen Teodorovici abia a atins 5%, în timp ce Viorica Dăncilă se situează între 9-11%, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Gabriela Firea a fost măsurată doar la capitolul încredere, nu ca prezidenţiabil, însă va fi marele contracandidat pentru Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite