Tensiuni în PSD. Firea ameninţă cu demisia. Codrin: „Sper ca jocurile să nu fie făcute deja“. Dragnea: Le-am spus colegilor că legile Justiţiei vor fi adoptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv (CEX) al PSD a stabili azi detaliile Congresului extraordinar din 10 martie, în care Liviu Dragnea va cere votul de reconfirmare la şefia partidului. Noua conducere a PSD va număra 16 vicepreşedinţi: 8 femei şi 8 bărbaţi, câte doi pe fiecare regiune. Gabriela Firea a ameninţat cu demisia dacă miniştrii PSD nu vor susţine proiectele Primăriei Capitalei.

UPDATE Codrin Ştefănescu: Oameni ca Şerban Nicolae sau Liviu Pleşoianu nu vor putea să-şi depună candidatura pe sistemul de alegeri votat la CEX, cu vicepreşedinţi regionali. Funcţia mea, cea de secretar general adjunct, nu a fost scoasă la concurs. 

UPDATE Liderii PSD care vor să candideze la Congres au timp până joi să-şi depună candidatura. 

UPDATE Liviu Dragnea: Secretarul general, preşedintele executiv şi vicepreşedinţii vor fi aleşi de Congres. Vor fi aleşi câte doi vicepreşedinţii pe regiune: 16 vicepreşedinţi în total, 8 bărbaţi şi 8 femei, câte un bărbat şi o femeie pe fiecare regiune. Ora Congresului va fi 11.00. Majoritatea colegilor au fost pentru organizarea alegerilor. O parte mică s-a abţinut. Le-am spus că legile Justiţiei vor fi adoptate, după ce vor fi puse în acord cu decizia CCR. Niciunul dintre colegii mei nu a spus că această modalitate de alegeri va omorî democraţia în partid. 

Dragnea, despre evaluarea făcută de Tudorel Toader şefei DNA: Acel raport nu poate fi combătut de cineva de bună credinţă. 

UPDATE Şedinţa CEX s-a terminat. 

UPDATE Niculae Bădălău: După acest CEX o să mă gândesc dacă candidez sau nu pentru funcţia de preşedinte executiv. Cel mai bine m-am simţit preşedinte de organizaţie. Sigur că-l cred pe Dragnea când spune că mă susţine. Am discutat cu domnul Dragnea, dar nu i-am cerut susţinerea. 

UPDATE Liviu Dragnea: „Voi susţine organizarea de alegeri dacă vom găsi o formulă ca BPN să fie altfel alcătuit. Să fie o repartizare echilibrată a conducerii PSD în toată ţara: 16 vicepreşedinţi, dintre care câte doi pe fiecare regiune. Apoi, paritate bărbaţi-femei: 8 vicepreşedinţi bărbaţi, 8 femei. Fiecare regiune să-şi aleagă vicepreşedintele bărbat şi vicepreşedintele femeie. Susţinerea pentru femei nu este un moft, este un dat. Am făcut tot ce a depins de mine pentru ca ele să capete un rol important. Mandatul meu nu trebuie să fie prelungit pentru că suntem în termen.

Am văzut că acum toate organizaţiile au dat rezoluţii de susţinere. Probabil că nu o să fie suficient nici Congresul. Probabil că trebuie să cer susţinere şi prin Asia. Faptul că 1,2, 3 colegi – camarazi ca să spun aşa – toţi spun despre asta, asta nu înseamnă că este realitatea partidului. Partidul are nişte obiective pe care şi le-a asumat, şi de guvernare, şi din punct de vedere al diminuării abuzurilor din societatea românească, pe care le urmăreşte pas cu pas şi şi le îndeplineşte".

Întrebat ce părere are despre declaraţia Gabrielei Firea care a afirmat că i se pun beţe în roate în proiectele pe care le are pentru Capitală, Dragnea a afirmat: „Ce a spus doamna Firea este adevărat. S-a făcut un plan de acţiune serios între Guvern şi Primăria Capitalei pentru că sunt angajamente pe care ni le-am luat. Bucureşti este cea mai mare localitate din România în care cei mai mulţi români vin. Are nevoie de condiţii mult mai bune de trai“.

Dragnea, dupa ce Codrin Ştefănescu i-a cerut să spună dacă a participat la petrecerile SRI: Domnul Codrin Ştefănescu poate să ceară aceste explicaţii de la camaradul lui, Gabriel Oprea. Voi spune tot ce ştiu în Comisia SRI. Nu voi merge cu jumătăţi de adevăruri ca George Maior. Nu m-am întâlnit cu George Maior. Ultima dată am vorbit la începutul anului trecut. N-am fost niciodată la zilele onomastice ale lui Maior şi Coldea. Prea multe vorbe despre securişti. 

UPDATE Marian Oprişan: Dragnea nu are nicio legătură cu serviciile. Voi decide la ce funcţie voi candida. Alegerile vor fi pe regiuni de dezvoltare. 

UPDATE Codrin Ştefănescu: Sper ca jocurile să nu fie făcute în PSD. Sper ca Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae să fie lăsaţi să candideze. Sunt oameni care sabotează programul de guvernare. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

image

UPDATE Gabriela Firea: Credeţi că interesează pe cineva câţi vicepreşedinţi are PSD? Sau dacă există o tabără pro-Dragnea şi una anti-Dragnea? Voi spune de fiecare dată ce miniştri îşi fac treaba şi ce miniştri nu-şi fac treaba. Demisionez din toate funcţiile din PSD dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu îşi vor găsi o rezolvare. Vom deconta la anul, la prezidenţiale şi apoi la locale şi la parlamentare, pe mâna miniştrilor care se lasă subjugaţi de directori şi de secretari de stat. Aceşti miniştri trebuie să plece. Să începem spitalele regionale, că nu au fost începute, să încep şi eu spitalul metropolitan. Probabil sunt colegi de partid care nu văd cu ochi bune rezultatele mele. Aş dori să aflu motivele pentru care sunt puse beţe în roate primarului. E vorba de oameni care lucrează în ministere, care reprezintă interese financiare foarte importante. Un ministru nu poate să spună că nu poate pentru că nu-l lasă directorii, directorii au interese financiare, politice. Un ministru, daca se lasă subjugat de directori, nu e bun de ministru.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

image

***

Comitetul Executiv (CEX) al PSD, conducerea amplă a partidului,  se reuneşte azi pentru a stabili detaliile Congresului programat sâmbăta viitoare. În primul rând, liderii social-democraţi vor hotără dacă, la Congres, vor fi alegeri pentru funcţiile de conducere din partid sau dacă va fi doar un vot simbolic pentru Liviu Dragnea şi pentru relansarea programului de guvernare, un gest de imagine, un nou început, în condiiţiile în care PSD şi-a dat jos două guverne în doar un an, deci a pierdut masiv din credibilitate

Ecaterina Andronescu, Marian Oprişan, Gabriela Firea şi Codrin Ştefănescu se vor alia împotriva lui Liviu Dragnea pentru a obţine funcţii în partid, susţin surse politice. Liderul PSD are două mize: să-şi prelungească mandatul cu un an şi să impună în posturi de conducere cât mai mulţi apropiaţi. Claudiu Manda avea cele mai mare şanse pentru funcţia de preşedinte executiv, însă l-a dat de gol pe Dragnea şi a fost tăiat de pe listă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite