Comisie: Minorii au acces doar cu părinţii în cluburile şi discotecile unde se vând alcool şi tutun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Membrii Comisiei juridice a Senatului au votat, marţi, în favoarea unei iniţiative legislative ca accesul minorilor în baruri, cluburi şi discoteci în care se comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun este permis "numai dacă aceştia sunt însoţiţi de părinţi sau de tutore".

Potrivit propunerii legislative, se interzice minorilor posesia şi consumul produselor din tutun şi a băuturilor alcoolice, precum şi oferirea cu titlu gratuit a de alcool şi tutun minorilor.

Prin iniţiativa senatorului Sebastian Grapă, agenţii economici ar urma să fie obligaţi să verifice vârsta consumatorilor de băuturi alcoolice sau produse din tutun şi să afişeze la loc vizibil interdicţia de comercializare de astfel de produse către minori.

Iniţiatorul propune ca încălcarea acestor prevederi să fie sancţionate cu amendă contravenţională de la 500 lei la 5.000 lei şi ca în cazul persoanelor juridice să se aplice măsura complementară a suspendării activităţii pe o perioadă de 30 de zile.

În proiect se mai stipulează că aplicarea sancţiunilor se va face de către Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi de lucrătorii instituţiilor din domeniul ordinii publice.

În expunerea de motive, liberalul Sebastian Grapă susţine adoptarea iniţiativei sale, argumentând că reglementările existente nu par să fi produs efectele dorite, iar minorii pot procura în continuare fără restricţii băuturi alcoolice şi produse din tutun, "de cele mai multe ori chiar de la unităţile aflat în imediata apropiere a instituţiilor de învăţământ".

Propunerea legislativă urmează să primească raport de la Comisia pentru muncă.

După vot, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), a fost întrebat dacă l-ar lăsa pe fiul său să iasă neînsoţit în club. ”Depinde de modul în care un minor percepe şi înţelege ceea ce se întâmplă în jurul lui şi în societate, depinde de anturaj şi depinde şi de vârstă. Toată lumea într-o zi, probabil, va merge şi într-un club, dar este important dacă faci asta la 15 ani, când gândeşti într-un fel şi ai o anumită experienţă de viaţă, şi alta e când reuşeşti să faci singur nişte alegeri că despre asta este vorba, nu despre prezenţa în club”, a răspuns senatorul.

Acesta a adăugat că ”interdicţiile au şi ele rostul lor”. ”Societatea românească îi expune, mai ales pe cei vulnerabili - iar vârsta este o vulnerabilitate la un moment dat - din ce în ce mai multor provocări. Trebuie găsite măsuri de protecţie”, a conchis preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite