Comisia „România 2040“ este utilă. Depinde, însă, de cine o conduce şi ce va propune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O iniţiativă utilă riscă să creeze adversitate prin două prevederi: să fie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, iar concluziile ei  să fie obligatorii pentru toate guvernele următoare. Liviu Dragnea nu are cultura, experienţa şi reuşite în domeniul acesta sensibil, de proiectare macroeconomică.

Iar catastrofa în care se afundă actualul program de guvernare îl face pe Dragnea din start incompetent pentru conducerea acestei comisii.

O altă aiureală o reprezintă prevederea ca rezultatele activităţii acestei comisii să fie obligatorii pentru guvernele viitoare. Nici o lege nu poate fi obligatorie pe viitorul nedefinit. Nici măcar Constituţia în totalitate. Doar până în momentul în care va fi modificată.

Să nu ştie Dragnea un lucru elementar? Mai degrabă cred că puterea i-a luat minţile. Aşa se întâmplă când puterea cade pe umerii unuia nepregătit filosofic pentru ea. Derapează în paranoia, megalomanie, mitomanie. Asta face şi Dragnea.

Orice lege poate fi schimbată de parlament (şi nu va avea PSD majoritate până în 2040), guvernele pot proroga termenele de aplicare a unor legi, nici la controlul de constituţionalitate nu cred că va rezista. Pe Dragnea l-a lăsat, pur şi simplu, bunul simţ. De mirare este cum întreg PSD-ul acceptă să se facă de râs odată cu Dragnea.

Am mai avut experienţe cu astfel de comisii. Comisia de la Snagov, condusă de academicianul Postolache, o persoană neutră politic, şi care a adunat consensul tuturor forţelor politice pentru intrarea în NATO şi UE. Obiectivele au fost atinse, pentru că erau în consens cu voinţa şi dorinţa populaţiei.

Comisia prezidenţială condusă de către Mircea Miclea, având drept obiectiv reforma în educaţie.  Formată din specialişti fără apartenenţă politică, comisia Miclea a generat idei şi soluţii  esenţiale pentru evoluţia educaţiei în România, şi care şi-au găsit concretizarea în Legea Educaţiei Naţionale, Legea 1/2011.

Având astfel de exemple în memorie, cred că o comisie care să creioneze cumva viitorul României ar fi utilă. Un plan de acţiune şi evoluţie, cum au toate entităţile serioase, este necesar şi României. Cu posibilitatea upgradării lui, şi rezultat din activitatea unei comisii conduse de specialişti, nu de politruci.

Aici este prima eroare a acestei iniţiative. Pentru a avea credibilitate şi a nu derapa în derizoriu, comisia trebuie condusă de un personaj care să aibă un background important în astfel de activităţi. Care să înţeleagă economie, finanţe, apărare, securitate, politică internaţională. Un om cu importante studii publicate şi stagii de calificare în instituţii internaţionale. Nu un „neica nimeni“ din Teleorman, care are impresia aiurită că-şi va putea impune ideile întregii comisii. Şi care, spera viitorul şef, va rămâne în istorie sub numele „Comisia Dragnea“. Spre slava şi nemurirea sa!

Dacă această comisie „România 2040“ rămâne în varianta actuală, propusă de guvern, nu-i va da nimeni vreo atenţie, şi cred că specialiştii cu adevărat valoroşi vor refuza să participe la lucrările ei. Va fi doar un exerciţiu de imagine, care să-l propulseze pe Dragnea candidat la viitoarele alegeri parlamentare. O altă cheltuială fără nici o finalizare benefică pentru România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite