Comisia de revizuire a Constituţiei. CCR nu va mai îndeplini şi ALTE ATRIBUŢII prevăzute de legea organică a Curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei s-au reunit, marţi, pentru a trece în revistă amendamentele deja votate. Şedinţa se desfăşoară în absenţa membrilor PDL şi PPDD.

UPDATEŞedinţa s-a încheiat. 

UPDATE Mîine, la ora 10.30, se va supune votulului  final proiectul de lege adoptat de Comisie. Tot mâine se va face sesizarea celor două Camere.

UPDATE Amendament ADOPTAT Art.154 Consiliul Legislativ, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii de revizuire, va examina conformitatea legislaţiei cu prezenta Constituţie şi va face Parlamentului sau, după caz, Guvernului, propuneri corespunzătoare.

UPDATE A fost abrogată litera L de la ART.146 privind Atribuţiile Curţii Constituţionale. Acesta stipula că  " CCR îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii". 

UPDATE Amendament Adoptat Art.146  Se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, din oficiu sau la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori

UPDATE Amendament ADOPTAT Art.113.- Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Prin moţiunea de cenzură, semnatarii propun o persoană drept candidat pentru funcţia de ministru, iar aceasta va fi însărcinată de către Preşedinte cu formarea noului Guvern, în cazul în care moţiunea de cenzură este adoptată.

UPDATE ART.110 Amendament ADOPTAT Guvernul îşi exercită mandatul până la învestirea celuilalt Guvern

UPDATE Amendament modificat ADOPTAT Art.74.- (1) "Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative" devine "Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 75.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative". 

UPDATE Amendament ADOPTAT Art.67 "Camera Deputaţilor şi Senatul verifică respectarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în condiţiile stabilite prin lege organică.

UPDATE La ART.73 a fost adăugat un aliniat potrivit căruia statutul CCR este reglementat prin lege organică

UPDATE Amendament ADOPTAT cu 18 voturi "pentru" şi o "abţinere:  ART.41 "La muncă egală, femeile au remuneraţie egală cu bărbaţii".

UPDATEŞedinţa a început.

UPDATE Comisia a luat o pauză, deoarece membrii deputaţi au vot final în plen. Pauza va dura circa jumătate de oră. 

UPDATE Membrii Comisie de revizuire a Constituţiei au reformulat un amendament la articolul 1 care a fost votat cu unanimitate de voturi.

Amendamentul  "România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al Casei Regale, al minorităţilor naţionale, al bisericii ortodoxe şi al celorlalte culte religioase recunoscute de lege " a fost reformulat astfel "România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al bisericii ortodoxe şi al celorlalte culte religioase, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale". 

UPDATE Şedinţa a început. Ioan Chelaru a anunţat că astăzi se va face o trecere în revistă a tuturor amendamentelor adoptate.

Întrucât preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, se află într-o vizită de lucru în Croaţia, şedinţa va fi condusă de senatorul PSD Ioan Chelaru. 

La şedinţa de astăzi nu vor participa membrii PDL şi PPDD.

Democrat-liberalii s-au retras, luni, din Comisia de revizuire a Constituţiei ca urmare a unei decizii a Biroului Permanent. PDL acuză USL că nu ţine cont de referendumul din 2009, ceea ce echivalează cu nerespectarea statului de drept. 

PPDD a decis să îşi retragă reprezentanţii din Comisia de revizuire a Constituţiei, invocând ca motiv că dezbaterile sunt "o mascaradă", sunt suspendări şi răzgândiri, proiectul fiind făcut în discuţii private Antonescu-Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite