Comisia juridică a Senatului a respins proiectul PNL de alegere a primarilor în două tururi. Cioloş, găsit vinovat

Comisia juridică a Senatului a respins proiectul PNL de alegere a primarilor în două tururi. Cioloş, găsit vinovat

Senatoarea Alina Gorghiu. FOTO Mediafax

Comisia juridică a Senatului a adoptat luni, cu şase voturi „pentru“, 4 voturi „împotrivă“ şi o abţinere un raport de respingere a iniţiativei PNL de alegere a primarilor în două tururi, aşa cum era până în 2008.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raportul de respingere a iniţiativei PNL de către Comisia juridică va fi comasat cu un raport identic al comisiei de administraţie şi urmează să fie trimis plenului Senatului pentru dezbatere şi vot final. Forul decizional va fi Camera Deputaţilor pentru acest proiect.

În cadrul dezbaterilor din comisia juridică a Senatului, senatoarea Alina Gorghiu a dat vina pe fostul premier Dacian Cioloş pentru faptul că nu s-a revenit la alegerea primarilor în două tururi. „Din nefericire, a fost un Cioloş care n-a fost de acord să-şi asume ordonanţă de urgenţă la momentul respectiv. Poate nu era cazul, poate era cazul ...Din nefericire nu s-au găsit alte pârghii la acel moment pentru a impune alegeri în două tururi”, a spus Alina Gorghiu, citată de News.ro. 

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost înregistrată în martie la Senat în calitate de primă cameră sesizată.

Proiectul prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin.  Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar.

La al doilea tur de scrutin, participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţia de balotaj.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările