UPDATE Comisia Juridică a dat aviz negativ pentru începerea urmăririi penale faţă de Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, audiat la Comisia juridică, 8 iunie 2015. FOTO Mediafax
Victor Ponta, audiat la Comisia juridică, 8 iunie 2015. FOTO Mediafax

Victor Ponta s-a prezentat la şedinţa de dimineaţă a deputaţilor jurişti şi le-a cerut acestora să-l audieze astăzi, de la ora 16.00, pentru ca mâine să aibă loc deja votul în plenul Camerei Deputaţilor. Comisia Juridică exact asta a făcut şi, în această după-amiază, a dat aviz negativ pentru începerea urmăririi penale a premierului. Majoritatea PSD-UNPR- PLR a funcţionat fără cusur.

UPDATE Comisia Juridică a dat aviz negativ pentru începerea urmrării penale a premierului Victor Ponta. Toţi deputaţii PSD, UNPR şi PLR au votat împotriva solicitării Justiţiei, în timp ce liberalii au votat „pentru“. Astfel, solicitarea DNA a fot respinsă cu scorul a fost 18 la 7, iar un deputat s-a abţinut. Plenul Camerei Deputaţilor va da mâine votul final.

Potrivit unor surse din Comisia Juridică, premierul Ponta s-a apărat, spunând că „imunitatea este prevăzută în lege tocmai ca o putere să nu abuzeze“. „Nu e normal ca un premier să fie schimbat de un procuror“, le-a mai transmis Ponta deputaţilor jurişti.

Valeria Schelean, deputat PNL: „PSD a arătat că se opune unei Justiţii independente. Argumentele pe care le-a prezentat Ponta în faţa Comisiei trebuia să le susţină în faţa instanţei“.

UPDATE Victor Ponta, la ieşirea de la audieri: "Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, şi anume că deciziile politice nu pot, conform Constituţiei, să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale. Cele politice, că a decis partidul, că dupa aia a votat Parlamnetul, că dupa aia a semnat preşedintele un decret, sunt decizii politice şi nimic altceva, orice altă interpretare ne duce în absurd. Gândiţi-vă că au fost procurori-şefi, generali care dupa aceea s-au mutat şi i-au luat pe cei cu care au lucrat cu ei, i-au luat la noul Parchet, e conflict de interese, e absurd, nici vorbă de aşa ceva".

UPDATE A doua şedinţă a Comisiei Juridice, în care a fost audiat premierul Ponta, s-a încheiat. Liderul PSD a stat 20 de minute în sală, apoi s-a întors la şedinţa conducerii PSD. Deputaţii jurişti urmează să dea un aviz, fie el pozitiv sau negativ. 

UPDATE Şedinţa Comisiei Juridice s-a încheiat după numai câteva minute. Premierul a cerut să fie audiat astăzi, începând cu ora 16.00, iar deputaţii jurişti au fost de acord, în unanimitate. "Am cerut Comisiei juridice să nu tergiversăm lucrurile, dacă este posibil ca astăzi sa fiu audiat şi mâine să se dea votul. Au fost de acord, a fost vot unanim, la ora 16 vin să-mi spun punctul de vedere. Nu am ce dosar să studiez şi nici nu am nevoie de avocat. Vin, îmi spun punctul de vedere", a spus Ponta. Întrebat dacă va studia dosarul, Ponta a răspuns :"asta o sa studieze avocaţii după aceea, important este că la ora 16 mă prezint, o sa fiu audiat de colegii mei şi mâine o sa fie votul în plen". "Nu e bine nici pentru Parlament, nici pentru guvern să tragem de timp. Au fost de acoabsolut toţi, a fost unanimitate şi la ora 16 mă prezint aici", a adăugat Ponta.

Întrebat dacă va merge la consultările de la Cotroceni, de la ora 18.00, Ponta a spus că da. 

UPDATE Vicepreşedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Ciprian Nica,  a recunoscut că n-a avut timp să studieze dosarul, „pentru că are 1.110 pagini“, dar a spus că va vota împotriva solicitării procurorilor DNA. "Până la ora 16 avem timp să citim materialul, ca să ne facem o idee, dar noi nu suntem o instanţă de judecată, noi suntem o comisie juridica politică. Rezultatul va fi în urma votului. Personal, ca deputat Ciprian Nica, sunt împotriva începerii urmăririi penale, pentru că procedura asta nu o vad normală. Nu ştiu dacă este o opinie generală", a mai spus Nica.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită cererea DNA de avizare a urmării penale în cazul lui Victor Ponta la Comisia Juridică, for care s-a reunit astăzi, începând cu ora 11.00. La câteva minute după ce deputaţii jurişti s-au reunit în sala "Mihai Viteazul", şi-a făcut apariţia şi premierul Victor Ponta, care s-a întâlnit pe hol cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgone, şi cu preşedintele Parlamentului bulgar, aflat în vizită la Bucureşti. Şeful Guvernului a evitat toate întrebările presei. Întrebat dacă doreşte să fie audiat în cadrul Comisiei Juridice, Ponta a spus, scurt: "Bineînţeles".

Potrivit noii proceduri, Comisia Juridică trebuie, mai întâi, să informeze conducerea Camerei Deputaţilor privind calendarul stabilit. Biroul Permanent se reuneşte de la ora 14.00 şi îşi va da acordul privind audierea lui Ponta astăzi şi convocarea plenului pentru mâine. Potrivit noului Regulament, modificat în favoarea penalilor, deputaţii ar fi putut amâna tranşarea situaţiei lui Ponta până la sfârşitul sesiunii parlamentare sau chiar amânarea votului până în toamnă. 

Premierul Victor Ponta a venit personal pentru a le transmite colegilor săi că vrea va votul să fie dat cât mai repede. 

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

 Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Prim-vicepreşedintele CE: Nu sunt în poziţia să comentez discuţiile politice interne din Romania

Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

Klaus Iohannis: Aştept o decizie pragmatică a Camerei Deputaţilor în cazul lui Ponta. Am încredere în ICCJ şi DNA

Ministrul Justiţiei îi sugerează lui Ponta să nu demisioneze. Cazanciuc: „Am fost surprins de acuzaţiile DNA”

Când îşi dă demisia Victor Ponta? Şansele unui guvern de uniune naţională cu Maior premier

PNL cere alegeri anticipate. Gorghiu: E nevoie de un parlament care să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul şi cu preşedintele

Filmul convocării lui Ponta la DNA. Cum a gândit Ponta, cum au gândit procurorii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite