Modificările la legislaţia penală, adoptate de Comisia Iordache într-o şedinţă cu scandal. „Nu noi v-am înjurat pe dumneavoastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache este cel care face legea în comisia pe care o conduce. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Florin Iordache este cel care face legea în comisia pe care o conduce. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

PSD renunţă la modificarea din temelie a legislaţiei penale şi ţinteşte adoparea unei legi într-o formă care ar ajunge să-l avantajeze doar pe liderul partidului, Liviu Dragnea. Comisia Iordache a dat raport de adoptare pe două proiecte pentru modificarea codurilor penale, votul final urmând să fie mâine.

UPDATE Majoritatea PSD-ALDE a adoptat şi raportul pentru proiectul privind modificarea Codului Penal. Miercuri ar urma ca atât acest proiect, dar şi cel pentru modificarea Codului de Procedură Penală să ajungă la votul final din Camera Deputaţilor. 

UPDATE Raportul privind modificarea Codului de Procedură Penală a fost adoptat.  Acesta a rămas în varianta de la Senat. 

UPDATE Eugen Nicolicea, propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei, a cerut o dezbaterea mai rapidă, doar pe amendamentele care au trecut de filtrul CCR. Pe de altă parte, deputatul USR, Stelian Ion, a cerut PSD să nu adopte şi amendamentele controversate.  „Se legiferează pentru nişte baroni aflaţi în interes acum“, a declarat STelian Ion. De asemenea, alesul USR a cerut ca UDMR să nu mai sprijine PSD. 

În replică, deputatul UDMR, Marton Arpad, le-a cerut celor din USR să nu mai jignească formaţiunea sa. „Nu noi v-am înjurat pe dumneavoastră. Vă rog să încetaţi“, le-a cerut Marton Arpad. În replică, senatorul George Dircă a afirmat că nimeni nu a înjurat UDMR. 


Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a adoptat, miercuri, pe repede-nainte un proiect de lege prin care vrea modificarea Codului Penal şi a Legii pentru sancţionarea corupţiei, modificări care ţin cont de recomandările unei decizii CCR din 2018 prin care mai multe articole ale unei iniţiative trecute de Parlament au fost declarate neconstituţionale.

Florin Iordache a anunţat de la întânirea de marţea trecută că el vorbeşte în numele întregului PSD, iar formaţiunea pe care o reprezintă vrea să păstreze în proiectul de lege toate modificările declarate constituţionale, iar pe cele neconstituţionale să le elimine.

Propunerea fostului ministru al PSD a părut, la prima vedere, rezonabilă şi celor din Opoziţie. Însă aleşii PNL şi USR voiau să discute şi modificarea unor articole declarate constituţionale, dar problematice, pentru că favorizează mai mult persoanele cercetate sau inculpate decât victimele. Un astfel de articol este cel privind termenele de prescripţie a răspunderii penale, un articol care l-ar avantaja şi pe Liviu Dragnea, cel care e acuzat de fapte care s-au derulat între 2006 şi 2012.

Mai exact, termenul de precripţie a faptei scade de la 10 la 8 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea de cel puţin 10 ani, dar care nu mai mult de 20 de ani. De asemenea, termenul de prescripţie scade de la 8 la 6 ani, când infracţiunea săvârşită prevede pedeapsa cu închisoarea mai mare de 5 ani, dar nu mai mare de 10 ani. Mai mult, termenul de prescripţie specială nu mai este de dublul prescripţiei normale, ci doar de o dată şi jumătate.  Ori, Liviu Dragnea se află exact în situaţia aceasta privind termenele de prescripţie. Odată cu trecerea legii de Parlament şi promulgarea ei, Liviu Dragnea ar putea scăpa, de exeplu, de dosarul angajatelor din PSD la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman.

De altfel, Florin Iordache a anunţatat că miercurea viitoare, adică pe 24 aprilie, proiectul de lege ar putea fi adoptat în Camera Deputaţilor, adică forul decizional. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite