Comisia Iordache reia marţi dezbaterile privind modificarea legislaţiei penale. Ce propuneri controversate au fost depuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia specială din Parlament care s-a ocupat de modificarea legilor Justiţiei începe marţi dezbaterile privind schimbarea anumitor prevederi din Codul Penal şi Codul de procedură Penală. Aleşii PSD din această comisie au depus mai multe amendamente prin care ar urma să fie relaxată legislaţia penală, un exemplu fiind abrogarea articolului privind „neglijenţa în serviciu“.

Una din propunerile din proiectele de modificare a codurilor penale din Parlament vizează abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu deoarece, potrivit documentului, este dificilă diferenţierea între abatere disciplinară şi faptă penală.

De asemenea, o altă prevedere discutabilă se referă la introducerea unui alineat  prin care autorităţile publice sau funcţionarii care ar declara despre opersoană că ar fi vinovată înainte de hotărârea definitivă, ar putea primi între 6 luni şi trei ani. „Declaraţiile publice făcute de autoriăţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinvovată se pdepseşte cu închisoare de la 6 la 3 ani“, potrivit prevederii.

Şi redefinirea grupului infracţional organizat va fi luatăîn analiză de Comisia Iordache. La articolul 367, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: (6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă şi acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material; Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupuplui. Prin infracţiune gravă se înţelege oricare dintre infracţiunile prevăzute de art. 223 alin. (2) din Codul de Procedură Penală, inclusiv acelea pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani.

Repunerea pe rol a cauzelor

Una dintre prevederile cuprinse în propunerile de modificare a codurilor penale prevede că, în cazul în care unul dintre judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze motivarea, cauza se repune pe rol pentru a fi soluţionată de un alt complet de judecată. „Dacă vreunul dintre judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze hotărârea, cauza se repune pe rol în vederea soluţionării de un alt complet de judecată. Când împiedicarea priveşte pe grefier, hotărârea se va semna de grefierul- şef. În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea", se arată la punctul 11 al proiectului de lege privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Acelaşi proiect prevede că motivarea se redactează de judecătorul sau unul dintre judecători, atunci când completul este format din mai mulţi judecători, care a soluţionat procesul. Când în compunerea completului de judecată intră şi asistenţi judiciari, preşedintele îl va putea desemna pe unul dintre aceştia să redacteze hotărârea. Totodată, hotărârea se redactează în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării urmând ca în cazuri temeinic motivate, acest termen să fie prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori, mai prevede proiectul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite