Comisia Iordache a modificat pentru a treia oară Legea privind statutul magistraţilor. Cum a definit PSD eroarea judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia specială condusă de Florin Iordache a votat joi, pentru a treia oară, amendamente la  Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, după ce CCR a declarat din nou câteva articole neconstituţionale, ca urmarea a sesizării celor de la PNL. Principala modificare se referă la articolul privind acţiunea în regres, unde CCR a declarat neconstituţională definiţia erorii judiciare.

Şedinţa a început prin solicitarea celor de la PNL şi USR de amânare cu o săptămâna, având în vedere că motivarea CCR are peste 80 de pagini şi a fost publicată d-abia cu o zi în urmă. Propunerea a fost respinsă prin vot de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, ceea ce l-a făcut pe un reprezentantalPSD să spună că cel mai probabil şi noua formă a legii va fi contestată la CCR. 

PSD şi ALDE au decis modificarea articolului 96 privind eroarea judiciară, unul din principalele articole cu problemă pentru care CCR a declarat legea neconstituţională. 

„Alineatul (3) al articolului 96 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3)    Există eroare judiciară atunci când:

a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară;

b) S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit şi indubitabil contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară.

Alineatul (4) al articolului 96 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(4)   Prin Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice în care există eroare judiciară.“, se arată în noua formă adoptată. 

În prezent, amendamentele privind eroarea judiciară sunt formulate astfel: (3) Cazurile în care persoana vătămată are dreptul la repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procese penale sunt stabilite de Codul de procedură penală

(4)Dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare săvârşite

în alte procese decât cele penale nu se va putea exercita decât în cazul în care s-a stabilit, în prealabil, printr-o hotărâre definitivă, răspunderea penală sau disciplinară, după caz, a judecătorului sau procurorului pentru o faptă săvârşită în cursul judecăţii procesului şi dacă această faptă este de natură să determine o eroare judiciară“, potrivit formei actuale a legii.   

De asemenea, a fost votat un amendament prin care este precizat că procurorii numiţi de preşedintele României se bucură de stabilitate, dar şi faptul că actul de verificare privind colaborarea cu serviciile de informaţii realizată de CSAT să poată fi contestat în instanţă în termen de 3 luni, şi nu 6 luni cum propunea iniţial PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite