Iordache, despre legile Justiţiei: „Este ca-n rugbi. Cine are mingea, o protejează“. Opoziţia încearcă un blocaj

Iordache, despre legile Justiţiei: „Este ca-n rugbi. Cine are mingea, o protejează“. Opoziţia încearcă un blocaj

Florin Iordache. FOTO presidency.ro

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei, condusă de către deputatul PSD Florin Iordache, a dat marţi raport de admitere pe legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, redefinind eroarea judiciară. Iordache a spus că nu vede motive ca legea să fie contestată din nou la CCR şi că PSD acţionează ca la rugbi. În replică, deputatul USR Stelian Ion a anunţat că discută cu liberalii pentru a ataca legea la Curtea Constituţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit modificărilor, „flragrant“ şi „în mod vădit” au fost modificate cu „evidentă“ şi „evident“ şi a fost introdus termenul “grav”, potrivit News.ro. 

Astfel, în redefinirea erorii judiciare, noua formulare este: „S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară. S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile au fost afectate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară“, potrivit aceleiaşi surse. 

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Iordache, a spus că nu sunt motive ca legea să fie din nou atacată la Curtea Constituţională. „Nu mai sunt motive pentru a fi contestată la CCR. Deja Curtea s-a pronunţat. Legile justiţiei să fie în sfârşit promulgate (…) pentru că toate cele trei legi sunt urgente, trebuie să ţină cont de deciziile CCR, să avem o gândire unitară şi considerăm că în această lege se vizează răspunderea magistraţilor, ca atunci când cu rea credinţă şi gravă neglijenţă încalcă normele de procedură. Se vizează şi se rezolvă o separare a carierelor, a judecătorilor şi procurorilor“, a susţinut Iordache.

Întrebat ce părere are despre faptul că raportul a fost dat marţi în zece minute, Iordache a spus: „Şi este o problemă? Să fim foarte serioşi, dezbaterea pe această lege s-a desfăşurat dinainte de a intra în Camera Deputaţilor. Am întrebat dacă sunt amendamente sau alte discuţii. Este ca-n rugbi: cine are mingea o protejează. Aşa facem şi noi, ca în rugbi - avem o lege pe care trebuie să o protejăm şi s-o trimitem ca preşedintele s-o promulge”.

În replică, deputatul USR Stelian Ion a spus că USR încearcă un blocaj, dar în „termeni rugbistici“. „USR încearcă să facă un blocaj, dacă vorbim în termeni rugbistici, dar este un blocaj legitim. Acastă susţinere că nu facem decât să ne opunem proiectelor nu este adevărată”, a afirmat el. Deputatul USR a precizat că legea va fi atacată la CCR. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: