Comisia Europenă a fost sesizată să activeze „opţiunea nucleară” împotriva României după modificările la Codurile Penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunther Krichbaum FOTO Arhivă
Gunther Krichbaum FOTO Arhivă

Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, i-a trimis miercuri o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Cleaude Juncker, în care îi solicită activarea articolului 7 împotriva României. Scrisoarea vine în contextul în care ieri Parlamentul a votat modificarea Codurilor Penale.

Într-o scrisoare obţinută de G4Media, Krichbaum dă de înţeles că modificările votate ieri de Parlament privind Codurile Penale reprezintă un ultim pas şi subliniază că activarea articolului 7 împotriva României ar da un semna al credibilităţii Uniunii Europene.

„Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României şi ale majorităţii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârşit iniţiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acţionaţi în consecinţă şi să demaraţi o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilităţii Uniunii Europene şi o încurajare a forţelor pro-europene din România”, se arată în scrisoarea lui Krichbaum către Juncker, citată de G4Media.

În februarie anul trecut, Krichbaum, îi cerea într-o scrisoare adresată lui Jean Claude Juncker să nu suspende aplicarea MCV privind justiţia din România şi să iniţieze procedurile de activare a art 7 din Tratatul UE „în cazul unor noi atacuri asupra independenţei sistemului judiciar”.

În scrisoarea sa, parlamentarul german afirmă atunci că „în ultimele zile au fost făcute public înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Autorii acestor înregistrări sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnaţi pentru fapte de corupţie. În urma acestui scandal este cerută acum demisia şefei DNA, Laura Kövesi”.

Scrisoarea integrală a lui Gunther Krichbaum:

„După cum ştiţi, urmăresc în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene evoluţiile politice interne din România deja de ceva vreme cu o foarte mare îngrijorare. După alegerile din 2016, diversele guverne şi majoritatea parlamentară care le susţine lucrează sistematic la împiedicarea luptei imperios necesare împotriva corupţiei şi la demontarea standardelor statului de drept. Astăzi, Parlamentul român a slăbit, aşa cum era de aşteptat, legislaţia penală anticorupţie. Aceasta este o continuare a destructurării agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene în România.

De mai multe ori am solicitat Comisiei – ultima dată într-o scrisoare către domnul Prim-Vicepreşedinte Timmermans la 14 februarie 2019 – demararea unei proceduri conform art. 7 din Tratatul UE. Este pentru mine de neînţeles, având în vedere evoluţiile, că Comisia nu a urmat acesteia. Este de presupus că atitudinea ezitantă a Comisiei a fost prost înţeleasă de către responsabilii din România chiar ca o încurajare de a continua atacurile împotriva statului de drept.

Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României şi a majorităţii parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârşit iniţiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acţionaţi în consecinţă şi să demaraţi o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilităţii Uniunii Europene şi o încurajare a forţelor pro-europene din România.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite