Comisia Europeană s-a sesizat după votul scandalos la Dan Şova: Aşteptăm o implementare a recomandărilor din MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova votează împotriva cererii de arestare a sa FOTO Mediafax
Dan Şova votează împotriva cererii de arestare a sa FOTO Mediafax

Comisia Europeană a transmis, prin vocea unui oficial european, că se aştepta ca Parlamentul să modifice statutul deputaţilor şi al senatorilor în conformitate cu principiul egalităţii în faţa legii, precizând că raportul MCV din 2015 a taxat deciziile Parlamentului luate împotriva cererilor Justiţiei.

„Aşteptăm o implementare consistentă şi substanţială a recomandărilor noastre (din cadrul MCV - n.r.). Raportul MCV din 2015 a notat faptul că deciziilor din Parlament privind permisiunea ca procurorii să-i trateze pe parlamentari ca pe oricare alţi cetăţeni par a le lipsi criteriile obiective“, a precizat, pentru Mediafax, un oficial din cadrul Comisiei Europene, după ce Senatul a respins, miercuri, ridicarea imunităţii lui Dan Şova.

Comisia Europeană vorbeşte de schimbarea legislaţiei, în sensul în care parlamentarii şi cetăţenii să fie egali în faţa legii. „Au existat speranţe ca noul Statut al deputaţilor şi senatorilor, adoptat în iulie 2013, să introducă o abordare mai sistematică şi mai coerentă, în concordanţă cu principiul egalităţii în faţa legii. Cu toate acestea, anul 2014 a continuat să fie caracterizat de întârzieri în ceea ce priveşte admiterea şi respingerea cererilor formulate de organele de urmărire penală în vederea ridicării imunităţilor deputaţilor şi senatorilor“, mai spune oficialul CE.

Ambasadele occidentale ţipă

Salvarea senatorului PSD Dan Şova de către colegii săi a atras reacţii ferme din partea ambasadelor occidentale, care s-au arătat preocupate de activitatea aleşilor noştri. Statele Unite, Marea Britanie şi Olanda au lăudat DNA şi au subliniat meritele procurorilor în lupta anticorupţie. Marea Britanie şi Olanda au amintit inclusiv de evoluţia României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar şi de preocupările Comisiei Europene cu privire la rezistenţa Parlamentului în faţa Justiţiei.

„Ambasada britanică monitorizează evoluţiile din domeniul Justiţiei, inclusiv deciziile Parlamentului în ce priveşte imunitatea parlamentară. Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare notează faptul că România a devenit mai eficientă în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.  Documentul remarcă, totodată, cu îngrijorare, că DNA a avut un succes limitat în a convinge Parlamentul să răspundă pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari, pentru a permite începerea unor investigaţii şi aplicarea măsurilor de arest preventiv”, precizează Ambasada Marii Britanii.

La rândul lor, diplomaţii olandezi şi-au manifestat îngrijorarea faţă de acţiunile Parlamentului şi au subliniat că legea ar trebui să li se aplice tuturor la fel, fără discriminări. La fel de prompţi au fost şi oficialii americani care, deşi au refuzat să comenteze cazul lui Dan Şova în particular, au atras atenţia asupra “folosirii abuzive” a imunităţii parlamentare. „Considerăm că un principiu de bază al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv pentru a evita tragerea la răspundere a unor persoane“, conchid diplomaţii americani.

Citeşte şi:

Cum a jonglat majoritatea PSD din Senat cu articole neconstituţionale pentru a-l scăpa pe Dan Şova de procurorii DNA

Senatorul PSD Dan Şova a driblat arestarea preventivă după ce aleşii au considerat că un articol din Regulamentul Senatului este mai presus de Constituţie. Acel articol din Regulament este copia unui alt articol care, în 2008, a fost declarat neconstituţional de judecătorii CCR

Ambasadele occidentale reacţionează după votul scandalos pentru Şova

Marea Britanie, SUA şi Olanda au reacţionat, prin ambasadele de la Bucureşti, la votul dat astăzi în Senat, prin care s-a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Dan Şova, lider al PSD. Toate cele trei misiuni diplomatice s-au arătat îngrijorate de ceea ce se petrece în Parlamentul de la Bucureşti.

Mirul a mai salvat un senator. Dan Şova, uns cu mir de la Mormântul Sfânt, în aşteptarea votului

Senatorul UNPR Ruxandra Jipa l-a uns cu mir de la Mormântul Sfânt pe Dan Şova, în aşteptarea rezultatului votului privind cererea DNA de reţinere şi arestare.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite