Comisia Europeană: Rezultatele record ale DNA au fost un semn important în lupta anticorupţie. Dacă se vor modifica, vom reevalua concluziile

Comisia Europeană: Rezultatele record ale DNA au fost un semn important în lupta anticorupţie. Dacă se vor modifica, vom reevalua concluziile

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Foto: Reuters.

Comisia Europeană (CE) a reacţionat luni, după revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, precizând că nu comentează deciziile CCR, însă amintind că rezultatele record ale DNA în lupta anticorupţie au reprezentat un semn important al sustenabilităţii în România. Totodată, CE a adăugat şi că deşi rapoartele MCV au subliniat evoluţia sistemului judiciar, o modificare a parcursului justiţiei ar conduce la reevaluarea concluziilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebaţi de reporterii „Adevărul” cum comentează decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a semna decretul de revocare a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, Comisia Europeană a transmis că nu comentează deciziile interne ale Curţii Constituţionale însă reiterează, ca de fiecare dată, importanţa menţinerii independenţei justiţiei şi a luptei anticorupţie. Totodată, forumul european a averizat că deşi rapoartele MCV au indicat rezultate bune în lupta anticorupţie, eventuale modificări ale acestor demersuri vor conduce la reevaluarea concluziilor.  

„Comisia Europeană nu comentează deciziile Curţii Constituţionale şi implementarea acestora. Aşa cum ştiţi, noi am punctat de fiecare dată importanţa independenţei sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei. Lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei sunt fundementul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Comisia Europeană a precizat foarte clar în rapoarte MCV successive că abilitatea Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) de a menţine rezultate record în lupta anticorupţie, chiar şi în circumstanţe dificile, a reprezentat un semn important al sustenabilităţii acestor demersuri. Dacă aceste recorduri şi rezultate vor fi diminuate sau puse la îndoială în următoarea perioadă, Comisia s-ar putea să îşi reevalueze concluziile”, se arată în răspunsul Comisiei Europene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: