Comisia Europeană confirmă discuţia telefonică între Timmermans şi Dăncilă despre ordonanţa privind codurile penale

Comisia Europeană confirmă discuţia telefonică între Timmermans şi Dăncilă despre ordonanţa privind codurile penale

Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a confirmat discuţia telefonică, de joi, între prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans şi premierul Viorica Dăncilă pe tema ordonanţelor de urgenţă pe codurile penale, precizând că ambele părţi au convenit să continue discuţiile tehnice.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Da, confirmăm că ieri (joi - n.r.) a avut loc o discuţie telefonică privind cele două ordonanţe de urgenţă. Ambele părţi au convenit să continue discuţiile la nivel tehnic”, a afirmat Margaritas Schinas, vineri, într-o conferinţă de presă.

Reacţia CE vine după ce Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferinţă cu Frans Timmermans, aceasta promiţându-i prim-vicepreşedintelui CE că Guvernul nu va adopta în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea codurilor penale. 

De asemenea, sursele citate au precizat că va continua colaborarea Comisiei de experţi de la Bruxelles cu Guvernul în vederea punerii în aplicare a recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Şeful Executivului şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene au finalizat, pe 11 martie, planul de lucru al experţilor români şi europeni, pentru a găsi soluţii de punere în aplicare a recomandărilor MCV.

Timmermans a criticat în mai multe rânduri Guvernul de la Bucureşti din cauza OUG 7 care modifică legile justiţiei şi a altor schimbări legislative în materie penală, precizând că România trebuie să nu se abată de la traseul respectării statului de drept, luptei anticorupţie şi păstrării indepedenţei magistraţilor.

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanţei supreme.

Potrivit proiectului referitor la completurile de judecători, condamnaţii care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu 2014 pot depune contestaţie în anulare şi dacă au ieşit din termenul legal de 30 de zile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: