Comisia de Cod Electoral. Şeful STS, Marcel Opriş, a propus un sistem care ar putea elimina votul multiplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), a prezentat, marţi, în Comisia de Cod Electoral un sistem electronic care elimină votul multiplu, doar prin simpla scanare a cărţii de identitate.

În viitoarea legislaţie electorală, aflată în lucru la Comisia comună de Cod Electoral, a fost introdusă o prevedere care stipulează implementarea unui sistem electronic, conceput de STS, care are drept scop înlăturarea votului multiplu. 

Sistemul, la care STS a lucrat timp de şapte ani, este astfel conceput încât poate indica, în timp real, atât numărul de alegători, cât şi secţia în care aceştia au votat, însă fără a le dezvălui şi identitatea.

„Această măsură înseamnă creşterea eficienţei actului de vot. Asemenea sisteme pot fi instalate cu uşurinţă în toate sălile de vot atât din ţară, cât şi din străinătate, cu condiţia să existe conexiune la Internet. Dacă acest sistem se va regăsi în viitoarea lege electorală, tot noi ne vom asigura că va exista conexiune bună la Internet în toate sălile de votare”, a explicat Marcel Opriş membrilor Comisiei de Cod Electoral.

Şeful STS promite că acest sistem este astfel conceput încât să nu poate fi atacat, iar datele colectate de la alegători vor fi protejate, acestea fiind, de altfel, criptate.

Întrebat ce se întâmplă dacă, de exemplu, alimentarea cu energie electrică este întreruptă într-o sală de votare, aşa cum s-a mai întâmplat la alegerile trecute, Opriş a răspuns: „Colega mea (n.r. cea care  a făcut o simulare cu ajutorul acestui sistem) tocmai a rămas fără alimentare electrică şi sistemul a continuat să funcţioneze”.

Cum va funcţiona acest sistem

În fiecare sală de votare va exista un aparat care va scana actul de identitate al fiecărui alegător, mai exact cele două rânduri din partea de jos. Datele colectate sunt transmise în timp real către un centralizator. Dacă persoana respectivă a mai votat şi în altă secţie de votare, atunci sistemul o identifică. Scanerul se va afla sub supravegherea unui tehnician, angajat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

O simulare privind eficienţa acestui sistem a fost făcută la alegerile parţiale pentru parlamentare din Hunedoara, Maramureş, Neamţ şi Bucureşti, în 2010 şi 2011. "Sistemul a funcţionat perfect", a conchis Marcel Opriş.

Şeful STS nu a specificat ce costuri implică implementarea acestui sistem.  

Cum arată aparatul unde se scanează cartea de identitate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite