Comisia Călăraşi: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu, nul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea a anchetat, în calitate de parlamentar, modul în care Ioana Băsescu a cumpărat terenuri la Nana Foto: Mediafax
Gabriela Firea a anchetat, în calitate de parlamentar, modul în care Ioana Băsescu a cumpărat terenuri la Nana Foto: Mediafax

Comisia parlamentară Călăraşi susţine că, având în vedere că societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacţiei, contractul de achiziţie este lovit de nulitate. Emilian Duca, consultant finaciar contactat de „Adevărul“, spune că, dimpotrivă, contractul este valabil pentru că a fost înregistrat la notar.

Această concluzie a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută de membrii comisiei. Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că, la data tranzacţionării terenurilor, respectiv şi a semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL , firmă deţiuntă de un cetăţean italian, şi Ioana Băsescu, societatea nu mai era activă.

Firea a menţionat că inactivitatea firmei a fost declarată de Fisc şi, potrivit legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.

Firea a invocat prevederile Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive. Gabriela Firea a spus că societatea Berfige nu putea face tranzacţii deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanţurilor necontabile.

Preşedintele comisiei, Mihai Fifor, a precizat că raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmând să fie prezentat plenului după Paşti. Firea a spus însă că raportul este finalizat în proporţie de 90% şi că membrii comisiei mai au nevoie de anumite documente şi să facă şi alte audieri. Ea a arătat că membrii comisiei vor audia din nou notarul care a înregistrat tranzacţia, având în vedere noile informaţii care au parvenit comisiei.

Ioana Băsescu nu apare în raportul Guvernului

Marţi, Corpul de control al premierului a prezentat un alt raport, în care arată restituirile ilegale de teren din comuna Nana, însă numele Ioanei Băsescu nu apare nicăieri. În documentul publicat de Guvern se arată că, în anul 2009 societatea Berfige SRL, condusă de italianul Bertola Fioravante, a cumpărat 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana, în suprafaţă totală de 290,41 hectare. Suma plătită a fost de 3,43 milioane de lei.

Ulterior, în septembrie 2013, firma condusă de cetăţeanul italian a vândut întreaga suprafaţă unei persoane fizice, pe care însă inspectorii nu o nominalizează ca atare. Este vorba despre Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, care a făcut achiziţia pentru suma de 5,84 milioane de lei, bani obţinuţi dintr-un credit CEC Bank. Deci toate tranzacţiile de terenuri din care a rezultat suprafaţa compactă cumpărată de fiica preşedintelui Traian Băsescu s-au încheiat în 2009, cu patru ani înainte ca Ioana Băsescu să ajungă „moşieră“ la Nana.

Ponta: Se va face, încet, lumină

 Premierul Victor Ponta a apreciat munca depusă de parlamentari. "S-a lucrat foarte serios, juridic, cu documente şi tot ceea ce am constatat am transmis comisiei parlamentare şi Parchetului şi sunt convins că, acum, încet-încet, greu bineînţeles, dar se va face lumină. Toate căile legale, în urma unui efort de lungă durată, dar foarte serios, le vom lua, însă comisia parlamentară şi Parchetul General vor propune mai departe măsuri şi, bineînţeles, că noi le vom aduce la îndeplinire", a spus Ponta.

Consultant financiar: Contractul este valabil

Atât timp cât contractul de vânzare-cumpărare semnat de Ioana Băsescu şi de firma Berfige pentru terenul de la Nana a fost înregistrat la notar, există prezumţia de legalitate, tranzacţia este reală, iar nulitatea poate fi constatată numai în instanţă, a declarat, pentru „Adevărul“, consultantul fiscal Emilian Duca.

„Niciun teren agricol sau construibil nu poate fi vândut fără a fi înregistrat la notar. Atât timp cât contractul de vânzare-cumpărare a fost înregistrat de un notar, are prezumţia de legalitate. Prezumţie mai tare nu există. Nulitatea contractului poate fi constatată doar în instanţă“, a explicat Duca. 

Pe aceeaşi temă:

Băsescu, la bilanţul MAI: Aud că s-au găsit nereguli la Nana. Rog DNA şi procurorii să ancheteze cazul şi va răspunde inclusiv preşedintele ţării!

Victor Ponta, despre controlul la Nana: Un lung şir de retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Băsescu

Parlamentul reînvie comisia Nana. Termenul de depunere a raportului a fost prelungit

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite