Conducerea Comisiei „Alegeri 2009“ se va întâlni cu Lazăr şi Tudorel Toader. Aleşii vor un punct de vedere şi de la SRI în ceea ce-i priveşte pe Coldea şi Maior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Comsiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 va avea o întâlnire, săptămâna aceasta, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a discuta despre dosarul clasat al scrutinul pe care acesta din urmă a refuzat să îl transmită comisiei, a anunţat Oana Florea.

UPDATE „La şedinţa de azi am lămurit câteva aspecte. În primul rând, domnul Tudorel Toader îşi va exercita rolul de mediator şi în cursul acestei săptămâni Biroul comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general pe tema dosarului clasat la Parchet. Domnul Lazăr, domnul Toader şi membrii biiroului Comisiei de anchetă, pentru a lămuri cu toţii. Discuţiile eu zic că sunt bune, lămurim aspecte legate de dosarul clasat, dosarul solicitat de comisia noastră”, a spus Oana Florea. 

Preşedinta comisiei a mai spus că întâlnirea cu Tudorel Toder şi Augustin Lazăr va avea loc la Ministerul Justiţiei, iniţiativa fiind a procurorului general. „Am stabilit că la biroul domnului ministru vom avea o întâlnire fie miercuri, fie joi, în orice caz, în această săptămână, pentru că termenul de redactare al raportului este foarte curând, undeva săptămâna viitoare. Eu cred că un dialog este bun şi sper să ieşim cu nişte răspunsuri la întrebările noastre. Iniţiativa este a domnului Lazăr (de a se întâlni la Ministerul Justiţiei – n.r.), este propunerea domnului Lazăr. Doresc doar nişte informaţii care să mă ajute să redactez un raport cât mai clar şi cât mai asumat”, a completat Oana Florea.

UPDATE  Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Oana Florea, a anunţat că va cere Serviciului Român de Informaţii opinia în privinţa lui George Maior, pe care îl acuză că a refuzat să răspundă întrebărilor forului. „Membrii Comisiei au hotărât că este util ca cei doi membrii ai SRI erau atunci angajaţi ai Servicului. Cer opinia SRI cu privire la aceste fapte", a spus Oana Florea.

UPDATE Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a decis să îi adreseze o scrisoare lui Klaus Iohannis în care să-i precizeze că George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, nu a răspuns întrebărilor pe care ei i le-au adresat. În ziua în care a venit la şedinţa Comisiei „Alegeri 2009“ pentru a fi audiat, Maior nu a răspuns întrebării centrale, dacă a fost sau nu în noapte alegerilor în casa lui Gabriel Oprea, cu toate că aleşii din comisie cereau un răspuns clar. 


Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei parlamentare, procurorul şef al DNA afirmă că în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu ori în timpul liber nu a luat la cunoştinţă de situaţii sau împrejurări prin care, la acel scrutin, ar fi fost implicate unele autorităţi publice şi/sau persoane cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri.

„Reiterând convingerea că ancheta parlamentară are drept obiectiv cercetarea, documentarea şi controlul unei probleme de interes public legate de binele comun şi de apărarea interesului naţional, deoarece temeiul avut la baza constituirii Comisiei speciale au fost informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o posibilă viciere a rezultatului votului pentru alegerea preşedintelui României, desfăşurat în anul 2009, vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuţiilor mele de serviciu şi nici în timpul meu liber nu am luat la cunoştinţă de situaţii ori împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorităţi publice şi/ sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri“, se arată în scrisoarea Laurei Codruţa Kovesi.

În documentul înregistrat la Parlament pe 11 august, şeful DNA precizează că nu a răspuns invitaţiei comisiei pentru că nu a avut şi nu are cunoştinţă despre „aspecte de natură să servească la aflarea adevărului“ în cauza care formează obiectul activităţii acestui for. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite