VIDEO Dezbatere cu Dacian Cioloş, despre discriminarea românilor în UE: „Şi în atrii, şi în ventricule îmi circulă sânge ţărănesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a fost prezent, vineri, la Teatrul Naţional din Bucureşti, pentru a răspunde întrebărilor publicului.


Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Luca Niculescu şi a debutat cu o întrebare adresată publicului: „Simţiţi că opinia dumneavoastră contează în Uniunea Europeană?", la care au răspuns afirmativ peste 70% din cei prezenţi.

"Prima concluzie este că în sală sunt prezenţi doar optimiştii", a glumit Cioloş. 

Cea dintâi întrebare a fost adresată de un voluntar din Târgovişte, care a vrut să ştie cum pot fi convinşi tinerii din mediul rural să se implice în agricultură. „Un tânăr poate beneficia de o subvenţie care se dă anual, dar dincolo de avantajele financiare e nevoie ca tânărul să depună un proiect. Una din verigile care nu sunt suficient de solide e partea de consultanţă, de consiliere“, a explicat comisarul european.

În ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Cioloş a arătat că fondurile ajung la beneficiari, iar în agricultură, absorbţia este mai bună decât în alte domenii „Mie, personal, mi se pare mult mai important să ne preocupăm de calitatea absorbţiei“, a adăugat el. „Nu Bruxelles-ul decide. Sentimentul românilor că părerea lor nu contează este generat de impresia că deciziile se iau la Bruxelles“, a explicat Cioloş, răspunzând unei întrebări adresate de Niculescu

„Atât clasa politică la nivel naţional, cât şi cei care reprezintă România trebuie să traducă centrul nevralgic al deciziilor. Comisia Europeană este nedreptăţită. Pe de altă parte, când tot datorită deciziilor comunitare, un stat e penalizat, cei de acasă spun că Bruxelles-ul ne impune, fără să prezinte detaliile“, a explicat el. 

În dezbatere a intervenit şi o participantă, Ileana Manolache, care a declarat că nu se simte reprezentată la nivel european şi face parte din categoria euroscepticilor.

„UE nu pune la îndoială rolul României. Comisia Europeană nu s-a opus aderării României la Schengen. Decizia e politică, unele state membre consideră că România nu e pregătită. Eu cred că ar fi trebuit ca România şi Bulgaria ar fi trebuit să ştie dinainte care sunt criteriile, ca să putem trage linie“, a declarat Cioloş, replicând unui comentariu venit din public, în care se preciza că aderarea României la Schengen ar fi fost împiedicată de Comisia Europeană. Pe tema discriminării românilor în UE, Cioloş a arătat că, practic, cetăţenii români nu s-au lovit de restricţii, chiar dacă „unele state membre au abuzat de dreptul european“. „Fiecare stat membru poate evita excesele“, a arătat el.

Partea a doua a conferinţei a debutat cu o nouă întrebare către public: „Veţi participa la alegerile pentru Parlamentul European?“, la care, în mod surprinzător, 100% din cei prezenţi au răspuns afirmativ. „Mă bucur, presupun că cei care au făcut efortul să vină aici sunt interesaţi de acest lucru“, a comentat comisarul european.

În dezbatere a intervenit şi Erwin Albu, care s-a prezentat drept „aproape candidat la alegerile europarlamentare“ şi a acuzat că alegerile au fost deja fraudate. „Eu am obţinut 44.000 de semnătur“, a arătat el. „Nu am elementele să verific, alegerile europene sunt organizate de guverne. Nu am elementele de apreciere să pot să judec. Am văzut că BEC a făcut o verificare“, a spus Dacian Cioloş şi a adăugat că, în alte state membre, candidaţilor independenţi li se cer mult mai puţine semnături.Tot el a adăugat că se discută despre un vot regional, pe liste, astfel încât sistemul electoral să nu se mai aplice doar la nivel naţional.

„Şi în atrii, şi în ventricule îmi circulă sânge ţărănesc“

 Constantin Crăciun, care s-a recomandat drept „ţăranul sărac din Vrancea“, a început prin a-l întreba pe Cioloş dacă „în atrii îi circulă sânge ţărănesc“, la care comisarul european a replicat: „Şi în atrii, şi în ventricule îmi circulă sânge ţărănesc“. Crăciun s-a plâns de acciza la ţuică, produs tradiţional românesc, şi a arătat cu degetul către vecinii din Ungaria, care nu suportă acelaşi cost. „Acciza la ţuică e definită prin legislaţie naţională“, a lămurit comisarul european. Soluţia tot aici, în România, este“, a adăugat el.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite