Colaborarea PNL-USB moare înainte de a se naşte. De ce nu se înţeleg cele două părţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii încearcă să-i atragă într-o colaborare politică pe cei din USB pentru formarea unei opoziţii la PSD, însă iniţiativei PNL i-a fost pusă cruce încă dinainte de primele discuţii concrete.

Noul preşedinte al PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a venit, imediat după alegerea sa, petrecută luni, cu ideea începerii dialogului cu formaţiunea condusă de Nicuşor Dan, USB, pentru a colabora şi a face opoziţie comună PSD-ului.„Mi-aş dori un dialog cu USB. Până la o eventuală alianţă, uniune sau colaborare, cred că e important să existe un dialog. Pentru PNL, adversarul este PSD, nu USB. Planul nostru e să facem o opoziţie în Consiliul General şi în consiliile de la sectoare PSD, iar din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să avem cu USB sau USR măcar o comunicare”, a declarat noul preşedinte al PNL Bucureşti.

„Nici cu PSD, nici cu PNL“

De ideea lui Buşoi s-a distanţat foarte repede liderul USB, Nicuşor Dan, care a subliniat că exclude din start o alianţă sau colaborare, USB fiind un partid care nu e dispus să-şi asume o identitate comună cu cea a vechilor formaţiuni de pe scena politică. „Nu se pune în acest moment problema unei alianţe. Noi am declarat că mergem singuri. În ceea ce priveşte activitatea noastră în consilii, acolo noi vom vota pe proiect. Proiectele bune vor fi votate, cele proaste nu, iar în cazul în care vom sesiza ilegalităţi vom sesiza instituţiile abilitate. Excludem o astfel de alianţă. Excludem pentru că ascultăm cu interes ce ne spune publicul nostru, iar acest public are mesajul «nici cu PSD, nici cu PNL». Aşteptăm reformarea cu adevărat a acestora. Apoi, mai vorbim“ a declarat liderul USB.

O poziţie şi mai vehementă referitoare la distanţarea de PNL a avut candidatul USB care a fost cât pe ce să iasă primar al Sectorului 1, Clotilde Armand. „PNL rămâne un partid nereformat, corupt şi clientelar, care a dezamăgit cetăţenii ce şi-au pus speranţele în acesta. Indiferent de ultimele declaraţii ale conducerii, el rămâne «Curat murdar!»“, a precizat Armand, în prezent consilier local la Sectorul 1. Pe de altă parte, un punct de vedere mai nuanţat a fost exprimat de un alt consilier de la Sectorul 1, Cristian Seidler. „Nu poate fi vorba de o alianţă, adică să votăm cu ochii închişi tot felul de proiecte“, a declarat Seidler pentru „Adevărul“.  

Analistul politic George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată, consideră că în acest moment e destul de greu ca cele două partide să ajungă la consens, chiar dacă pentru alegerile din toamnă ar fi în avantajul amândurora. „Singura şansă pentru a opri PSD şi ALDE în a da tonul pentru o majoritate în toamnă e să aibă loc o înţelegere între PNL şi USB, eventual  un pact de neagresiune“, a punctat Rîpă, fiind sceptic în ceea ce priveşte colaborarea în condiţiile în care de fiecare parte sunt persoane care atacă regulat competitorul politic.

Începe extinderea USR

De altfel, USB nu are timp în aceste zile de purtat discuţii cu PNL pentru poziţii comune la Bucureşti, fiind interesată mai degrabă de extinderea sa, sub forma Uniunii Salvaţi România în toată ţara. Surse politice au explicat pentru „Adevărul“ că USR începe uşor să ia contur la nivelul ţării, fiind purtate discuţii cu mai multe partide noi din teritoriu pentru fuziune. Mai mult, USB a bătut palma pentru colaborarea sub umbrela unei alianţe cu mai multe partide sau mişcări civice. „Sunt cam 20-30 de grupuri de iniţiativă în marile oraşe. În aproximativ o lună ele vor deveni filiale funcţionale. Poate, până atunci, vor fi chiar mai multe“, a declarat Nicuşor Dan, care nu a vrut să dea nume precise ale celor care vor face parte din alianţa naţională a partidelor nou-înfiinţate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite