Cohortă de dinozauri politici la Banca Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Angajarea Vioricăi Dăncilă la BNR, oricât de insolită, nu este în sine o premieră: Banca Naţională a României a ajuns un loc în care se retrag greii politicii româneşti din PSD şi PNL, instituţia fiind un loc unde este asigurată o leafă de zeci de mii de lei pe lună.

Conducerea Băncii Naţionale a României a ajuns să fie dominată de foşti politicieni sau persoane aflate mereu în apropierea unor partide, nu mai puţin de cinci din cei nouă membri ai Consiliului de Administraţie fiind puşi în funcţie prin sprijinul asumat al formaţiunilor din Parlament. Iar această susţinere politică începe încă de la primele funcţii din organigrama instituţiei care este sau ar trebui să fie un simbol al profesionalismului, dar şi care ar trebui să atragă atenţia când Puterea e pe calea unor derapaje economice.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a avut două mandate de deputat, ambele pe listele PSD, unul în perioada 1996-2000, iar celălalt în perioada 2000-2004. Pentru jumătate de an, Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru de Finanţe în Guvernul Ponta. Cu excepţia perioadei în care a fost viceprim-ministru, Florin Georgescu a fost din 2004 încoace prim-viceguvernator. Potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2020, pentru anul fiscal 2019, prim-viceguvernatorul BNR a încasat 1,35 milioane de lei, adică 278.000 de euro. Practic, numărul doi din BNR a primit lunar aproximativ 23.000 de euro. 

Şi cele două funcţii de viceguvernator au fost acordate pe filieră politică, una la un politician PSD, una la un politician PNL. În 2019, după un mandat întreg şi un al doilea de doar un an în Camera Deputaţilor, Leonardo Badea a fost numit viceguvernator al BNR. Înainte de această funcţie, tot PSD fusese cel care votase pentru instalarea lui Leonardo Badea la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, acolo unde era preşedinte.

Liberalii au primit şi ei sinecuri

Al doilea viceguvernator este Eugen Nicolăescu, parlamentar PNL cu patru mandate la activ, dar şi fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Tăriceanu II (2007-2008) şi Ponta I (2012-2014). În 2017, fostul ministru al Sănătăţii a prins un rest de mandat de doi ani pentru funcţia de viceguvernator al BNR, după arestarea preventivă şi demisia lui Bogdan Olteanu din poziţia ocupată. Ulterior, liberalul a reuşit să-şi negocieze în partid susţinerea pentru un mandat întreg, de cinci ani, la BNR. 788.000 de lei (aproximativ 160.000 de euro) a încasat fostul deputat PNL în anul fiscal 2019 de la Banca Naţională.

Un al doilea lider liberal ajuns în CA al BNR este Dan Radu Ruşanu. Deputat şi senator al PNL timp de 12 ani, Ruşanu a trecut şi pe la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, până la arestarea sa, în martie 2014. Ruşanu a fost cercetat pentru favorizarea infractorului, influenţarea declaraţiilor, constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. După trei ani, politicianul a fost achitat. În august 2019, Dan Radu Ruşanu a fost numit, pe filieră ALDE, în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Gheorghe Gherghina, un alt membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a fost un preferat şi apropiat al guvernărilor PSD. Doctor în economie din 1995, Gheorghe Gherghina a fost, potrivit CV-ului de pe site-ul BNR, secretar de stat la Ministerul Finanţelor în perioada 2001-2005 (Guvernul Năstase) şi perioada 2009-2014 (Guvernele Boc şi Ponta). În cadrul BNR a fost consilier în perioada 2005-2008, din 2014 a început să fie membru în CA-ul instituţiei.

Funcţionari trecuţi prin politică

Tot din zona politică regăsim şi o altă persoană care a făcut carieră după ce a fost susţinută de PSD. Actualul director al Direcţiei Patrimoniu şi Investiţii este Dan Darabont, fost primar al Sectorului 6 în perioada 2000-2004 şi viceprimar al Capitalei în perioada 2012-2016, adică în mandatul lui Sorin Oprescu. Darabont este absolvent al Facultăţii de Mecanică a Politehnicii Bucureşti.

Şef serviciu la Cancelaria BNR este Constantin Botez, o persoană cunoscută în mediul politic al anilor 2000, fiind apropiat atât de Guvernul Tăriceanu, cât şi de Guvernul Boc. Din octombrie 2006 până în 2011, Constantin Botez a fost vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite