Codul de conduită recomandat de raportul MCV, luat în derâdere de aleşii Puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul raport MCV recomandă Parlamentului României să dea dovadă de transparenţă în procesul decizional, iar în Codul de Conduită să fie prevăzut clar că aleşii din Legislativ şi procesul parlamentar trebuie să respecte independenţa sistemului judiciar. Reprezentanţii Opoziţiei au luat în serios recomandarea, în timp ce aleşii din actuala majoritate au fost mai degrabă ironici faţă de acest Cod.

„Comisia a recomandat anul trecut (n.r.- în raportul MCV pe 2015) următoarele: «să se asigure că în Codul de conduită al parlamentarilor sunt incluse dispoziţii clare în ceea ce priveşte respectarea independenţei sistemului judiciar de către parlamentari şi în cadrul procesului parlamentar». Această recomandare nu a fost urmată“, se precizează în ultimul raport MCV, publicat pe 27 ianuarie.

Recomandarea MCV a fost luată în serios de mai multe partide ale Opoziţiei, cum sunt cazurile Partidului Naţional Liberal şi ale Uniunii Salvaţi România. „Codul ar trebui să aibă un raport periodic cu voturile date în Parlament, cu modul în care au susţinut anumite decizii politice, cu prezenţa, cu modul în care sunt cheltuiţi banii pe care parlamentarii îi au la dispoziţie“, a precizat Raluca Turcan., preşedintele interimar al PNL. De asemenea, şi USR susţine o transparenţă şi asumare a legilor în Parlament. Pentru acest lucru aceştia cer, în primul rând, trecerea de la votul prin ridicatul mâinii la cel electronic la Camera Deputaţilor. 

„Să nu mai vină ca la piaţă“

Pe de altă parte, mai mulţi politicieni din majoritatea parlamentară au ironizat această componentă a raportului MCV.  „Se recomandă Parlamentului să îşi motiveze deciziile. Nu ştiu cum să facem, să invit fiecare senator să îşi motiveze votul? Sau la Camera Deputaţilor, sunt 300 şi ceva de deputaţi“, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Totodată, acesta a punctat faptul că viitorul Cod de conduită ar trebui să ceară parlamentarilor să vină la costum şi cravată, criticile lui Tăriceanu vizându-i pe cei din USR. „Aşa le cerem celor de la USR, să vină cu cravată, să nu mai vină ca la piaţă“, a subliniat şeful Senatului.

Ideea acestuia e împărtăşită şi deViorel Arcaş, senator din partea PSD. „Dacă ne luăm după Senatul italian, nu intri în Senat fără cravată. Ca şi parlamentar, mi se pare un semn de respect faţă de instituţie şi faţă de cei care te au trimis aici“, a declarat social-democratul.

Replica la aceste sugestii a venit din partea deputatului USR, Cristian Seidler: „Domnul Tăriceanu trăieşte într-o altă epocă, una în care toţi are trebui  să avem uniformă şi, eventual, să gândim la fel. Prezenţa sau lipsa cravatei nu înseamnă că suntem ca la piaţă. Comportamentul ca la piaţă e prezent, mai degrabă, la unii deputaţi ai Puterii care, nu de puţine ori, se pronunţă cu onomatopee. În al  doilea rând, eu l-am văzut pe domnul Eugen Nicolicea (n.r.- liderul deputaţilor PSD) la pulover şi nu văd nimic greşit în acest lucru. Aşa că, dacă Tăriceanu vrea să atragă atenţia asupra vestimentaţiei, să înceapă cu coaliţia din care face parte“, a declarat Seidler pentru „Adevărul“. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite