Schweighofer ameninţă că se retrage din România: Codul Silvic pune în pericol 3.000 de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul iscat în jurul Codului Silvic şi Holzindustrie a dus la un conflict deschis între Ponta şi Iohannis
Scandalul iscat în jurul Codului Silvic şi Holzindustrie a dus la un conflict deschis între Ponta şi Iohannis

Holzindustrie Schweighofer a transmis o scrisoare către Parlament, în care se plânge de limitarea la 30% a achiziţiei de masă lemnoasă, prevăzută de noul Cod Silvic, care va fi votat de Camera Deputaţilor săptămâna viitoare. Firma austriacă avertizează că s-ar putea retrage din România în cazul în care Codul Silvic va rămâne în forma dorită de PSD.

Holzindustrie a transmis o scrisoare la Parlament, prin care reclamă pragul de 30% privind achiziţia de masă lemnoasă. „Acest articol cuprinde o componentă a ajutorului de stat şi încalcă principiile fundamentale prevăzute în Tratatul de funcţionare a UE. Acest articol încalcă, de asemenea, legile UE privind concurenţa. Articolul 60 va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investiţii dintre Austria şi România, dat fiind că Austria este ţara noastră de origine şi, astfel, România ar putea fi adusă în faţa Centrului internaţional de Soluţionare a disputelor privind investiţiile de la Wasgington“, se arată în scrisoare.

În scrisoarea semnată de Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer arată că investiţiile sale se ridică la 778 de milioane de euro, având peste 3.000 de angajaţi români. „Prejudiciul potenţial total în urma închiderii unităţilor noastre de producţie ar fi, pentru bugetul de stat al României, de mai mult de 150 milioane de euro pe an. Adoptarea acestui articol ne-ar putea obliga să concediem angajaţii, un scenariu care nu ar fi de dorit nici pentru România, ca o ţintă potenţială a investiţiilor străine directe, nici pentru investitorii străini direcţi din acest domeniu“, se mai arată în sursa citată.

Valeriu Zgonea, cel căruia i s-a adresat scrisoarea, a precizat, în şedinţa Biroului Permanent de miercuri, că nu are nicio competenţă în acestă problemă, iar conducerea Camerei a decis să trimită scrisoarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere.

Codul Silvic a rupt coabitarea

Premierul Victor Ponta a lăsat de înţeles că şeful statului s-a lăsat influenţat de unii liberali care fac jocurile companiei austriece atunci când a întors Codul Silvic în Parlament refuzând să-l promulge. „Impresia mea personală este că preşedintele a retrimis legea în Parlament pe baza unor informaţii de la nişte «binevoitori», în special liberali, pe care îi vedeţi şi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interesele Schweighofer, interese care, din punctul meu de vedere, sunt strict private“, a spus Ponta miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la B1. Întrebat, concret, cine sunt acei „binevoitori“ din PNL, premierul a refuzat să dea nume.

Insinuările premierului Victor Ponta privind legătura Preşedinţiei cu firma austriacă Schweighofer Holzindustrie au dezvăluit şi faţa mai dură a preşedintelui Klaus Iohannis, care, pentru prima dată de la preluarea mandatului, l-a pus la punct pe Victor Ponta. „Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui. Este fals şi surprinzător. Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie cu lobbyşti. Încă de aseară i-am rugat pe cei din Departamentul Juridic să verifice care este încadrarea unor astfel de informaţii, în cazul, foarte probabil, să fie nesusţinute de dovezi. Cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva“, a reacţionat preşedintele, după ce, cu o seară înainte, premierul Victor Ponta a lăsat de înţeles că şeful statului e moale, că s-a lăsat influenţat de unii liberali care fac jocurile companiei austriece.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite