Codrul rămâne frate cu drujbele din PSD şi din UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta, pe vremea când poza în ecologist Foto: Mediafax
Premierul Ponta, pe vremea când poza în ecologist Foto: Mediafax

Deputaţii au respins ieri, cu majoritate de voturi, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind noul Cod Silvic. Legea urmează să fie promulgată în forma sa iniţială, după ce şeful statului a declarat că nu are de gând să o conteste la CCR.

Cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind noul Cod Silvic a fost respinsă ieri de majoritatea deputaţilor. Deşi liberalii au votat în favoarea solicitării preşedintelui, au fost învinşi de majoritatea PSD, iar după aproape o oră de certuri şi dezbateri asupra procedurii, problema s-a tranşat rapid la vot. Astfel, Codul Silvic a trecut de Parlament în forma sa iniţială.

O dezbatere asupra articolelor a existat, totuşi, la Camera Deputaţilor, după ce liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban şi deputata social-democrată Doina Pană s-au contrazis cu privire la articolul 20 din Codul Silvic, care le permite proprietarilor de păduri cu suprafeţe mai mici de 10 hectare să taie după bunul plac, fără a fi controlaţi de vreo autoritate a statului. „Ştiţi foarte bine că motivul solicitării noastre este simplu: vrem rediscutarea articolului 20 care permite hăcuirea pădurilor fără niciun fel de amenajament, pentru orice proprietar de păduri care vrea să-şi taie pădurea. Îi dă cinci hectare fratelui, cinci hectare soţiei, şi poate tăia fără vreun amenajament. Dacă lăsăm legea aşa cum este astăzi, ne asumăm răspunderea pentru tăierea pădurilor“, a declarat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

Deputatul PSD Doina Pană l-a contrazis vehement şi a catalogat declaraţiile liberalului drept “halucinante”. „Chiar am auzit o părere că şi cei care au amenajament pot să fragmenteze proprietăţile. Fals. Cei care nu trebuie să facă amenajament nu au dreptul decât la cel mult trei metri cubi pe an. Nu este decât o luptă disperată ca acest Cod Silvic să nu intre în vigoare“, a insistat Pană.

UDMR, alături de PSD
Imediat după vot, social-democrata Doina Pană a luat apoi cuvântul de la tribuna Parlamentului şi i-a felicitat pe colegii săi pentru respingerea cererii de reexaminare. „Vă mulţumesc! Astăzi am dovedit că şi românul e frate cu codrul!“, a declarat Pană. UDMR  a ţinut isonul PSD, iar fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, a ţinut să menţioneze că şi politicienii maghiari au votat respingerea cererii de reexaminare."Şi ungurul e frate cu codrul", a spus el. La rândul său, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că adoptarea Codului Silvic în forma sa iniţială este „o victorie a interesului naţional“. „Am votat pentru victoria micilor proprietari ai fondului forestier. Apărăm dreptul la proprietate şi dreptul la proprietate l-aţi apărat şi dvs., ca liberali. Interesul naţional este apărat prin acest Cod Silvic“, a spus Gavrilescu.

Riposta PNL
După ce Codul Silvic a fost adoptat în Parlament în forma dorită de PSD,  liberalii au decis să depună în Parlament un proiect de modificare a Legii siguranţei naţionale, care să prevadă că defrişările ilegale de păduri şi exploatarea suprafeţelor mai mici de zece hectare să fie considerate atentat la siguranţa naţională. Practic, PNL încearcă modificarea unei alte legi care contravine exact articolului 20 din Codul Silvic, cel care le permite proprietarilor de păduri cu suprafeţe de teren mai mici de zece hectare să taie în voie, fără a fi traşi la răspundere. „Să se considere că defrişările ilegale de păduri pe suprafeţe mai mari de un hectar, reducerea consistenţei şi exploatarea fără amenajament silvic a acestor păduri de protejare sunt un atentat la siguranţa naţională“, a spus Lucia Varga, fost ministru al Mediului.

Ponta vrea să suspende exportul de lemn prin lege

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri un proiect de lege prin care suspendă temporar exportul de lemn şi introduce un sistem de licenţiere pentru livrările peste graniţă de lemn neprelucrat. Ministerul Mediului lansase sâmbătă în dezbatere două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind aceste măsuri, însă premierul Victor Ponta a spus că a preferat adoptarea lor prin proiect de lege „pentru a fi cât mai puţin criticabil“. Actul normativ urmează să fie avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, a mai spus premierul. „Tot astăzi, pentru a fi cât mai puţin criticabili de către instituţii internaţionale sau companii, adoptăm ca proiect de lege în procedură de urgenţă proiectul privind interzicerea temporară a exporturilor de lemn neprelucrat şi un sistem de licenţiere special pentru exporturi, pentru viitor, care va face un control şi o transparenţă extraordinară, de care aveam de mult timp nevoie referitoare la exportul de lemn. Sunt convins că, în cele două Camere, vom vedea încă o dată cine vrea să apere patrimoniul forestier naţional şi cine face lobby pentru tot felul de firme şi exportatori de buşteni şi de lemn din România. Şi se vede la vot lucrul ăsta“, a spus Ponta. ( Adina Vlad)
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite