Antonescu: „Proiectul privind Codul Rutier nu va fi introdus pe agenda Guvernului în următoarele două săptămâni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul
Crin Antonescu FOTO Arhiva Adevărul

Crin Antonescu a declarat vineri că Biroul Politic Naţional al PNL a luat decizia politică potrivit căreia proiectul ministrului de Interne, Radu Stroe, privind Codul Rutier să nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului în următoarele două săptămâni.

„Am convenit - asta e o decizie politică a Biroului Politic Naţional (BPN), din care şi domnul Stroe face parte, ca vicepreşedinte al partidului, ca proiectul, în forma sa cea nouă, să nu fie introdus în săptămâna viitoare, următoarele două săptămâni, cel puţin, pe ordinea de zi a Guvernului spre a fi adoptat, pentru a putea lăsa timp dezbaterilor, discuţiilor între iniţiatorii proiectului şi toţi cei care în societatea românească - asociaţii, grupuri - sunt direct şi explicabil legaţi de acest proiect“, a spus Antonescu.

Antonescu a infirmat faptul că ministrul de Interne ar fi fost criticat în şedinţa BPN al PNL de către colegii săi liberali cu privire la acest proiect.

„Am văzut discuţiile, nu s-a apucat nimeni să-l acuze, critice sau certe pe ministrul de Interne. Am avut cu domnul Stroe o discuţie chiar amănunţită asupra intenţiilor care se regăsesc în proiectul domniei sale, asupra cauzelor, formulelor, soluţiilor“, a adăugat Antonescu.

Noul Cod Rutier ar fi urma să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare. Acesta cuprinde pedepse drastice pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie,  dar şi amenzi care pot ajunge chiar şi până la 16.000 de lei. 

Şoferii care nu fac dovada că şi-au plătit amenzile primite de la Poliţia Rutieră, în termen de 30 de zile de la data comunicării procesului verbal, se aleg direct cu suspendarea permisului de conducere, se propune în proiectul de lege al MAI.


O altă modificare importantă este modificarea limitei de viteză la care şoferii rămân fără carnet de conducere. Astfel, aceasta scade faţă de cea actuală care este de peste 50 km/h: la depăşirea cu 31-40 de kilometri la oră a limitei de viteză, carnetul este suspendat pentru o lună de zile, iar pentru depăşirea cu 41-50 km/h, carnetul este suspendat două luni.

Depăşirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h se pedepseşte cu suspendarea carnetului pe 3 luni şi amendă de la 720 de lei la 1.600 de lei.

Astfel, pedepsele pentru nepurtarea centurii de siguranţă şi a căştii de protecţie, la motociclişti şi mopedişti, vor creşte de la amenzi de 160-240 de lei în prezent, la 720-1.600 de lei. Punctele de penalizare pentru această sancţiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6.        

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite