Codul de etică al lui Macovei, Biblia noului PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Stavarache, Tudor Chiuariu şi Florin Ţurcanu, liberalii cu probleme cu Justiţia FOTO Adevărul
Romeo Stavarache, Tudor Chiuariu şi Florin Ţurcanu, liberalii cu probleme cu Justiţia FOTO Adevărul

Statutul noului partid de dreapta, care va purta tot numele PNL, se bazează pe codul de etică al PDL, promovat de Monica Macovei, care elimină corupţii din partid.  Astfel, principalele victime vor fi liberalii Tudor Chiuariu, Florin Ţurcanu şi Romeo Stavarache.

PNL şi PDL au finalizat în proporţie de 99% statutul noului partid rezultat din fuziune. Nu au trecut în document exact lucrurile esenţiale: denumirea, sigla şi sediul viitorului partid. Însă completarea se va face săptămâna viitoare, cu câteva zile înainte de alegeri, pentru că liderii celor două partide nu vor să nască un val de nemulţumiri care să le dea apă la moară contestatarilor.

În plus, după o serie lungă de negocieri, ieri, liberalii şi reprezentanţii PDL au ajuns la un acord şi în privinţa denumirii noii construcţii de dreapta. PNL va fi numele noului partid rezultat din fuziune, potrivit unor surse democrat-liberale. Exact aşa cum anunţa Klaus Iohannis la Congresul PNL. Ieri, Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu n-au vrut să spună nici în ruptul capului numnele noului partid sau al viitoarei alianţe.

Penalii, afară din partid

Dacă democrat-liberalii au cedat în favoarea liberalilor denumirea viitoarei construcţii de dreapta, PNL va trebui să respecte regulile impuse în Codul de etică al PDL de către europarlamentarul Monica Macovei, cel mai dur critic al PNL la momentul suspendării preşedintelui.

„Codul etic al PDL trebuie să devină Codul etic al noii construcţii pentru că acesta conţine proceduri clare şi sancţiuni disciplinare pentru cazurile în care membrii partidului sunt în diverse stadii ale unor proceduri penale sau au fost condamnaţi definitiv, au probleme de incompatibilitate şi conflicte de interese. De pildă, în Codul etic al PDL pentru condamnaţii definitiv şi colaboratorii Securităţii sancţiunea este excluderea“, suna una dintre cerinţele lui Macovei.

În aceeaşi literă, noul statut a preluat exacat articolele cerute cu insitenţă de europarlamentarul PDL.  „Calitatea de membru al PDL/PNL se pierde prin retragere, radiere sau excludere. Radierea se face de drept, de către BPJ, la propunerea BPL al organizaţiei pe teritoriul căreia era membru cel în cauză, în următoarele cazuri: condamnarea penală  pentru infracţiune săvârşită cu intenţie“, se arată la litera f a articolului 22, din statutul PDL/PNL.

Chiuariu, Ţurcanu şi Stavarache, pe lista neagră

De pe urma acestei condiţii, mai mulţi liberali vor fi excluşi, prin Regulament, din această construcţie. Este cazul senatorului PNL Tudor Chiuariu, care a primit o condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în dosarul „Poşta Română“.

Chiuariu nu a fost sancţionat în niciun fel de către conducerea PNL, fiind în continuare membru al PNL şi senator în Parlamentul României. După fuziunea partidului său cu PDL, Tudor Chiuariu îşi pierde calitatea de membru al acestei formaţiuni. Acelaşi pericol îl pândeşte şi pe baronul de Botoşani, Florin Ţurcanu,  condamnat la sase luni de închisoare cu suspendare pentru că a semnat excluderea din PNL a doi foşti consilieri judeţeni, pe baza unor documente fictive.

Chiar dacă nu a primit deocamdată o condamnare, nici primarul Bacăului, Romeo Stavarache, nu scapă de filtrul lui Macovei. Un alt articol din statut prevede ca „membrii PDL/PNL să fie suspendaţi pe anumite termene în cazul arestării preventive“.

„Suspendarea se aplică de drept. BPN ia act de suspendare în prima sa şedinţă“, se statuează în articolul 26, intitulat „Sancţiuni“. Acuzat de luare de mită, edilul Bacăului, Romeo Stavarache, se află în arest preventiv pentru 30 de zile. Astfel, potrivit statutului noului partid, lui Stavarache i se suspendă calitatea de membru până la rezolvarea problemelor cu Justiţia. Astfel, paradoxal, Monica Macovei şi-a eliminat unii adversari din vara anului 2012 chiar prin propriul cod de etică, acum, când cele două partide s-au înfrăţit.

MRU, absorbit

Ultimul care s-a alăturat acestui proiect politic de fuziune este partidul Forţa Civică, condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Forta Civică va fuziona cu PDL, prin absorbţie, ca urmare a unei decizii luate de Biroul Politic Naţional al formatiunii lui Mihai Razvan Ungureanu. Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, va ocupa funcţia de prim-vicepreşedinte al PDL, în timp ce alţi cinci oameni din echipa sa vor primi posturi de vicepreşedinţi.

Surse politice au declarat săptămâna trecută pentru „Adevărul“ că Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi inclus în sondajele de opinie privind candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale, dacă va accepta ca partidul său să fie înghiţit de PDL. Însă, candidatul oficial al partidului la prezidenţiale, Cătălin Predoiu, a declarat la Adevărul Live că el va fi cel inclus în cercetările sociologice ale dreptei, şi nu Mihai Răzvan Ungureanu. „Am mandat să vă spun acest lucru: candidatul dreptei va fi ales între subsemnatul şi prezidenţiabilul PNL“, a spus Predoiu, şi el prim-vicepreşedinte al PDL.

Citeşte şi:

Surse: PDL renunţă la nume. Noul partid de dreapta se va numi PNL

Liberalii şi reprezentanţii PDL au convenit, miercuri, ca numele partidului rezultat din fuziunea celor două formaţiuni să fie PNL, au declarat pentru Mediafax surse din echipele de negociere.

Iohannis păstrează suspansul candidaturii

DÂRZENIE Liberalii vor anunţa luni, 21 iulie, numele celui care va purta stindardul PNL în lupta pentru Cotroceni. Cele mai mari şanse le are chiar Klaus Iohannis, care până luni trebuie să lupte pe două fronturi pentru a-şi consolida puterea în partid.

Iohannis, despre Antonescu: Parcă s-a retras de peste tot. Îmi amintesc că s-a şi răzgândit

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a susţinut luni o conferinţă de presă în care a comentat o serie de afirmaţii ale lui Crin Antonescu care l-a provocat, într-un interviu acordat ziarului "Gândul", să dezvăluie mai multe detalii referitoare la proiectul său pentru alegerile prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite