Coaliţia mandatează Guvernul să îşi angajeze răspunderea pentru limitarea salariilor la profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia a decis, astăzi, să mandateze Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege care limitează creşterea salarială pentru profesori, pentru că economia ţării nu poate suporta, în prezent, o majorare a veniturilor de 50%.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că membrii coaliţiei au hotărât, în şedinţa de luni, să mandateze Executivul României să-şi răspunderea în Parlament pentru proiectul de act normativ care plafonează creşterile salariale pentru profesori.

Ulterior, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu şi liderul deputaţilor democrat-liberali Mircea Toader au confirmat decizia de angajare a răspunderii Guvernului privind proiectul de lege. Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a susţinut că, deocamdată, nu s-a luat o decizie în această privinţă.

Citeşte şi:
Emil Boc despre decizia de plafonare a salariilor profesorilor: "Sunt profesori care au salariul majorat cu 50% în 2008 şi cu 15% în 2010"

Hotărârea a fost luată după anunţul premierului Emil Boc, făcut săptămâna trecută, potrivit căruia Executivul va promova un proiect de act normativ care prevede plafonarea salariilor pentru profesori, în condiţiile în care economia ţării nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%. Una dintre modalităţile avute în vedere pentru promovarea în Parlament a iniţiativei este angajarea răspunderii.

"Astăzi (joi, 31 martie, n.r.), România nu îşi poate permite, încă, să plătească majorarea salariilor cu 50%. În România, astăzi, sunt profesori care au salariile majorate cu 50%, iar alţii nu le au", a afirmat premierul, care a vorbit despre legea adoptată de Parlament în 2008 prin care salariile profesorilor erau majorate cu 50%.

Şeful Executivului făcea referire la ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul Tăriceanu, la sfârşitul anului 2008, care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost, însă, declarat neconstituţional la Curtea Constituţională, cu argumentul că amânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de trai decent.

Fără prime şi cu acelaşi salariu până la finalul anului

Proiectul de lege privind salarizarea personalului didactic şi al celui auxiliar din învăţământ conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi pentru personalul auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar. Totodată, documentul prevede, în mod distinct, că salariile vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.

Proiectul de lege stabileşte, de asemenea, că anul acesta nu se vor primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie. Actul pregătit de Guvernul mai stipulează că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite