Coaliţia îşi împarte frăţeşte judecătorii la CCR. Cine se încălzeşte pentru Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu ies la pensie şi de la CCR, în două luni şi jumătate. FOTO Mediafax
Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu ies la pensie şi de la CCR, în două luni şi jumătate. FOTO Mediafax

PNL şi PSD vor da fiecare câte un nou judecător la CCR, în interiorul partidelor fiind începute discuţiile despre cei care îi vor înlocui pe Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Marile formaţiuni din Coaliţie au decis să-şi împartă frăţeşte locurile care vor deveni vacante la Curtea Constituţională, la începutul acestei veri, în condiţiile în care expira mandatele de judecători ale lui Valer Dorneanu (numit în 2013 de Camera Deputaţilor, cu sprijin PSD) şi Mona Piviniceru (numită de Senat, cu sprijin PNL), susţin surse din conducerea Coaliţiei pentru „Adevărul”. Prin urmare, PNL va stabili numele unui viitor judecător pe care Coaliţia să-l susţină, în timp ce PSD, pe un al doilea. Un al treilea judecător nou la CCR va fi numit de preşedintele Klaus Iohannis, dat fiind că expiră şi mandatul lui Daniel Morar, numit de Traian Băsescu în 2013.

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, atât în PNL, cât şi în PSD, au început discuţiile privind noile nume. În rândul formaţiunii liberale sunt vehiculate două nume de politicieni, amândoi îndeplinind criteriul experienţei de minimum 18 ani în domeniul juridic. Un prim nume este Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senat, care în ultimele decenii a fost secretar general şi secretar general adjunct al Ministerului Justiţiei, notar public la propria firmă şi senatoare din 2016 (mereu membră a Comisiei juridice). Al doilea pretendent din PNL, potrivit surselor „Adevărul”, este Ioan Cupşa, parlamentar la al patrulea mandat şi avocat din 1997.

Senatul a stabilit calendarul

De partea cealaltă, în rândul social-democraţilor, favorit este văzut Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei şi vicepreşedinte al Senatului, însă nu este exclus să apară şi nume-surpriză. De exemplu, în 2016, favorit în PSD era Ioan Chelaru, însă Dragnea l-a sprijinit pe ultima sută de metri pe Marian Enache. La Senat a fost pregătit şi un calendar, astfel încât până la începutul lunii mai, să fie tranşate numirile. Până pe 15 aprilie pot fi depuse candidaturile, iar Comisia juridică va audia candidaţii şi va da raportul până pe 26 aprilie, adică imediat după Paştele ortodox.

Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că încă nu au fost discuţii despre viitorul preşedinte al CCR, dar cutumele sunt ca acesta să fie dintre cei vechi sau cel puţin cu o experienţă de trei ani. Cei mai vechi magistraţi sunt Marian Enache (numit cu susţinere PSD), Attila Varga (numit cu susţinere UDMR), Livia Stanciu (numită de Klaus Iohannis). Procedura alegerii prevede că fiecare grup de judecători, în funcţie de cine i-a propus (Camera Deputaţilor, Senat, Preşedinţie), propune un nume. Dacă nu există majoritate de voturi în primul tur, este organizat un al doilea tur. După noile numiri, balanţa va fi înclinată de judecătorul care provine din UDMR, Attila Varga.

Depolitizare doar la nivel de promisiune

Trei aleşi ai PSD, printre care şi Marcel Ciolacu, au depus în Parlament un proiect de lege prin care noii judecători ai CCR trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire. După ce a trecut tacit de Camera Deputaţilor în decembrie, în Senat acesta a fost abandonat. Surse din PSD au precizat pentru „Adevărul” că sunt şanse aproape zero să fie adoptat în ultimele săptămâni. Pe de altă parte, poziţionarea oficială a PSD este vagă, în condiţiile în care nu spune clar dacă mai susţine sau nu iniţiativa. Întrebată dacă partidul său mai susţine acest proiect, Maya Teodoroiu, iniţiatoare cu Marcel Ciolacu şi Laura Fulgeanu-Moagher, a precizat că acest lucru trebuie întrebat la colegii de la Senat. Iar la Senat, Dănuţ Cristescu, membru al Comisiei juridice, care va trebui să dea raport, a precizat că nu a fost nicio discuţie pentru urgentarea acestei iniţiative.

Contactat de „Adevărul”, liderul de grup al PNL, Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii n-au o poziţie conturată pe tema iniţiativei, dar personal are o „reţinere” privind susţinerea proiectului, fiind de părere că e preferabil să fie şi oameni politici, pentru că „experienţa politică vine cu un avantaj”.

Nu a existat o discuţie în sensul ăsta în partid n.r. - de urgentare a proiectului). Ca iniţiativă, indiscutabil e de discutat. Personal am o reţinere. Asta nu înseamnă că acel punct de vedere nu poate să fie susţinut şi chiar aprobat. Dacă vă uitaţi în Franţa, Belgia, Germania o să constata că modelul care este acolo este un model similar celui din România. Există chiar legislaţii unde se cere ca o pondere din memrbii Curţii să fi fost oameni politici pentru că marja de apreciere depinde foarte mult şi de înţelegerea mecanismelor de legiferare şi din punctul ăsta de vedere cei care au şi o experienţă politică vin cu un avantaj. Mie mi se pare foarte periculoasă pentru practica legislativă românească şi constituţională, mi se pare periculoasă împrejurarea că există riscul să fie formată Curtea doar din magistraţi şi atunci nu-i văd sensul. Cine merge pe varianta asta poate să gândească o altă structură, când va fi discutată reforma Constituţională şi pe modelul american”, a precizat Fenechiu. 

De altfel, acesta a considerat că „una peste alta, CCR şi-a făcut treaba chiar şi atunci când nouă nu ne-a plăcut şi a reuşit să fie cât de cât în sfera care i-a oferit-o Constituţia şi să protejeze atât societatea, cât şi statul în momentul în care s-au produs greşeli de legiferare sau au fost încălcate drepturi fundamentale” 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite