Coaliţia de guvernare, blocată din nou pe tema împărţirii sinecurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii coaliţiei au iar probleme cu împărţirea funcţiilor de la TVR, Radio România şi Agerpres FOTO Inquam Photos / George Calin
Liderii coaliţiei au iar probleme cu împărţirea funcţiilor de la TVR, Radio România şi Agerpres FOTO Inquam Photos / George Calin

Coaliţia de guvernare este iar în impas în ceea ce priveşte împărţirea mai multor funcţii, cum sunt cazurile şefiilor TVR, Radio România şi Agerpres, dar şi în dilemă privind oamenii pe care să îi propună în locul actualelor conduceri, susţin surse politice din partidele Puterii pentru ziarul „Adevărul”.

PNL, USR-PLUS şi UDMR tergiversează tranşarea situaţiei pentru acestea din cauza apariţiei mai multor nemulţumiri. Surse politice din coaliţie au declarat pentru „Adevărul” că UDMR a ridicat problema că dacă sunt demise conducerile TVR şi Radio România, cu o funcţie de şef interimar s-ar alege doar PNL şi USR-PLUS. Iar acest lucru se întâmplă pentru că modificarea legilor de funcţionare ale celor două instituţii, care permite apariţia a altor două funcţii de conducere, mai durează câteva luni. Aşadar, UDMR a revendicat Agerpresul, însă liberalii nu vor să cedeze şefia agenţiei de stat. Prin urmare, negocierile vor continua şi la următoarea şedinţă a liderilor coaliţiei, care cel mai probabil va fi luni.

La rândul lor, liberalii trag de timp pentru că nu au un nume pentru şefia TVR. Liderii PNL ar vrea un candidat perceput ca profesionist, care să cunoască situaţia Televiziunii Publice, dar şi să aibă curajul să înceapă o reformă, ceea ce înseamnă inclusiv concedieri, au precizat surse din conducerea liberală pentru „Adevărul”. Varianta Monica Ghiurco, vehiculată iniţial, se bucura de simpatia lui Orban, însă liberalii sunt sceptici că ar face faţă situaţiei.

CNA, fără obiectul muncii

Miercuri s-a împlinit deja o lună de când au fost respinse rapoartele de activitate ale TVR şi Radio România de Comisiile de cultură din Parlament. Nu în ultimul rând, ţinerea pe loc a tranşării situaţiei de la TVR şi Radio România afectează şi Consiliul Naţional al Audiovizualului, instituţie pentru care mai e aşteptat tot doar votul plenului reunit, ca să numească patru noi membri în conducerea instituţiei. Din luna februarie, activitatea de la CNA e blocată, pentru că instituţia mai are doar şapte membri cu mandat în vigoare, în timp ce pentru ţinerea unei şedinţe e necesară o prezenţă de minimum 8 membri din totalul de 11.

ICR, pe lista coaliţiei

USR-PLUS ar vrea să fie discutată şi situaţia conducerii de Institutului Cultural Român, potrivit unor surse politice din coaliţie. Problema e că PNL nu vrea să înceapă negocierile pentru această structură aflată sub control parlamentar. În prezent, conducerea interimară e asigurată de Mirel Taloş, om impus de ALDE ca vicepreşedinte în aprilie 2017, care a preluat şefia interimară în iulie 2019, după ce fosta preşedintă, Liliana Ţuroiu (PSD), a fost numită directoare a ICR Bruxelles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite