Coaliţia cântă pe mai multe voci în ceea ce priveşte obligativitatea Certificatului verde la locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila & Nicolae Ciucă. Foto Mediafax Foto & Inquam Photos
Alexandru Rafila & Nicolae Ciucă. Foto Mediafax Foto & Inquam Photos

Introducerea Certificatului verde la locul de muncă împarte coaliţia de guvernare în două. În timp ce PNL, în frunte cu premierul, pune presiune pentru adoptarea lui până la sfârşitul anului, PSD încă trage de timp şi merge pe varianta folosirii acestuia doar în funcţie de creşterea cazurilor de COVID-19 timp de trei săptămâni.

Liberalii solicită urgentarea voturilor pentru proiectul de lege în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, blocat acolo de aproape o lună, pentru a trece cât mai rapid la adoptarea sa în plen. „Am vorbit cu domnul Rafila şi am convenit să găsim acele soluţii prin care Certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Camera Deputaţilor”, a declarat marţi premierul, care nu a vrut să spună cât de repede estimează că va fi adoptat. Mult mai vehementă a fost colega sa din PNL, Alina Gorghiu (vicepreşedintă a Senatului), care a cerut tranşarea proiectului de lege până la finalul lunii decembrie.

De cealaltă parte a coaliţiei, social-democraţii, prin vocea vicepreşedintelui Gabriel Zetea, au anunţat că vor să meargă pe propunerea lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, de a introduce Certificatul verde la serviciu doar dacă are loc o creşetre a numărului de cazuri timp de trei săptămâni, dar şi renunţarea la aplicarea acestuia dacă numărul de cazuri de COVID-19 scade timp de 21 de zile.

Val de amendamente la comisii

Şeful Guvernului a dat de înţeles că a bătut palma cu PSD pe o formă a Certificatului verde care să recunoască inclusiv prezenţa anticorpilor, în urma unei testări, însă nu a vrut să dea detalii. Proiectul de lege a primit zeci de amendamente, din partea tuturor partidelor parlamentare. 

În primul rând, toate partidele sunt de acord ca în Certificatul verde să fie recunoscută vaccinarea, precum şi trecerea prin boală, pentru care există dovezi de la autorităţile publice. Însă disputele încep de la tema testării angajaţilor şi perioada în care să fie permise aceste teste, fie antigen, fie RT-PCR.

PNL şi plata spitalizării

PSD vrea să permită angajaţii să beneficieze de zece testări antigen rapide pe lună, pentru o perioadă de maximum 60 de zile după data intrării în vigoare a legii, în „entităţi publice şi private”, din sume alocate de la bugetul de stat. Amendamentul este agreat şi de USR, de aceea formaţiunea condusă de Dacian Cioloş nu a mai depus o prevedere similară.  În schimb, liberalii au depus un amendament, asumat de partid, nu de un anume deputat, prin care ar fi permise doar zece testări antigen în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, însă persoanele care sunt depistate pozitiv la unul din aceste teste şi au nevoie de spitalizare vor trebui să scoată bani din buzunar pentru tratamentul lor din aceste unităţi medicale.

După perioada de testare gratuită, fie ea de 30 (PNL) sau 60 de zile (PSD), costurile privind testarea regulată vor fi acoperite de persoanele care merg să se testeze, fără a fi precizat cu precizie la câte zile trebuie să facă dovada unei noi testări. Însă o problemă este că liderul PNL, Florin Cîţu, încă nu agreează decontarea de la bugetul de stat a testării gratuite, din cauza unui impact bugetar lunar de circa 100 de milioane de lei.

Mai multe formaţiuni cer recunoaşterea certificării prezenţei anticorpilor după trecerea prin boală. Se înscriu în această listă Alianţa pentru Unirea Românilor, UDMR sau diferiţi deputaţi ai PNL. Un grup al liberalilor neafiliaţi din tabăra Orban susţin varianta acceptării „rezultatului unui test de sânge certificat din care să rezulte prezenţa Anticorpilor anti Sars-Cov-2 tip IgG, indiferent de titru”. De exemplu,  deputatul Laurenţiu Leoreanu are o propunere privind acceptarea dovezii anticorpilor, prin rezultatul certificat al unui test, dar care este valabil doar pentru o perioadă de 90 de zile. În schimb, aleşii UDMR care au depus amendamentul vor recunoaşterea variantei de certificare prin dovada anticorpilor doar la nivel naţional.  

Suspendarea contractelor de muncă

PNL şi PSD vor interzicerea la locul de muncă a celor care nu prezintă Certificatul verde. Adică după perioada tranzitorie, angajatorul, privat sau public, poate suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, fără plata salariului. La finalul celor 30 de zile mai poate fi prelungită suspendarea cu încă 30 de zile.

În schimb, AUR cere ca personalul angajat care nu prezintă Certificat verde să treacă în „regim part-time, muncă la domiciliu sau  telemuncă”. Dacă regimul muncii nu permite flexibilizarea acesteia, atunci are loc suspendarea raporturilor de serviciu până este găsită o soluţie, adică 30 de zile. Mai mult, dacă în cele 30 de zile nu poate fi găsită o soluţie, are loc fie o nouă suspendare, fie încetarea contractului, fiind la latitudinea angajatorului.

PNL vrea sancţionarea angajatorilor care nu respectă aplicarea Certificatului verde cu amenzi de la 10.000 de lei la 100.000 de lei, în timp ce aleşii AUR se contrazic în ceea ce priveşte cuantumul amenzilor. În timp ce liderul deputaţilor, Antonio Andruşceac vrea amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, George Simion (copreşedinte AUR) vrea sancţiuni între 50.000 de lei şi 100.000 de lei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite