„Coaliţia Băsescu“ pentru modificarea legislaţiei penale. Foştii inamici de vodevil Tăriceanu-Dragnea-Băsescu se aliază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza modificării legislaţiei penale a adus aproape de majoritatea PSD-ALDE încă doi aliaţi: PMP, partidul condus de Traian Băsescu, şi UDMR, partid aflat şi la Putere, şi în Opoziţie, în funcţie de interes.

Majoritatea PSD-ALDE a anunţat, după scandalul ordonanţei 13, că în următoarea perioadă va transpune mai multe decizii ale Curţii Constituţionale în legislaţia penală. „Lucrurile sunt clare. În primul rând, am discutat despre ceea ce trebuie să facă pentru înlăturarea MCV. De asemenea, pe ceea ce înseamnă transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală, este un domeniu la fel de important şi modalitatea în care se va întâmpla acest lucru“, a declarat premierul Sorin Grindeanu în ziua în care a anunţat care vor fi principale obiective ale lui Tudorel Toader, noul ministru al Justiţiei. 

Obiectivul schimbăriile legislaţiei penale nu e sprijinit doar de PSD, ALDE şi grupul minorităţilor din Parlament, formaţiuni care deţin aproximativ 57% în actuala legislatură, ci şi de alte două partide: PMP, un partid care susţine că e în Opoziţie, şi UDMR, care colaborează punctual cu majoritatea parlmanetară, dar care se pretinde a fi tot în Opoziţie. Odată cu înregimentarea acestora pentru promovarea şi elaborarea de legi care să schimbele Codurile penale, majoritatea ajunge la 69%, un procent prin care se poate susţine chiar revizuirea Constituţiei, un proiect mai vechi ţinut în sertar de Liviu Dragnea.

Băsescu, reevaluat de PSD

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, actualmente lider al PMP, este unul din cei mai vocali promotori ai schimbării Codurilor penale. Hulit mult timp de liderii PSD şi de ALDE, acesta e perceput în ultimele săptămâni un om al consensului şi care spune lucrurilor pe nume când vorbeşte de abuzurile unor instituţii din Parchetul General. Paradoxal, între discursul lui Băsescu şi discursul PSD nu mai există diferenţe semnificative când vine vorba de Justiţie. 

 În perioada scandalului privind OUG 13, fostul şef de stat a criticat doar „comunicarea deficitară“ a Guvernului, nu şi consecinţele modificărilor. Comunicare deficitară a fost şi scuza lui Liviu Drganea.

Traian Băsescu chiar a încercat să-i convingă pe colegii din Senat să oprească discutarea OUG 13 şi OUG 14, cerută insistent în stradă, cu scopul de a găsi „cea mai bună soluţie“. N-a reuşit să se impună, însă nici n-a abandonat ideea. Liderul PMP a cerut luni în plenul Senatului înfiinţarea unei comisii speciale pentru punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, pe motiv că zeci de articole au fost declarate neconstituţionale. „Nu sunt legi care se referă la cum creşte iarba, sunt legi, şi Codul penal şi Codul de procedură penală, care vizează soarta unor concetăţeni“, a explicat fostul şef al statului, în condiţiile în care fiica şi nepotul sunt implicaţi în anchete penale, iar Elena Udrea îşi va primi o sentinţă pe 13 martie. PSD n-a refuzat oferta lui Băsescu, dar a spus că e nevoie să fie discutată şi într-un for de conducere al partidului.

UDMR e foc şi pară pe DNA

La rândul lor, parlamentarii UDMR, adepţii unei retorici anti-Justiţie, vor  modificarea legislaţiei penale. „În România, nu se poate vorbi de stat de drept. Aşa cum am subliniat de mai multe ori, ţara este guvernată de organizaţii de forţă, procurorii îşi exercită puterea de influenţă foarte mare asupra deciziei judecătorilor, ceea ce este inacceptabil, mai ales într-o ţară a Uniunii Europene“, afirmă preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în condiţiile în care mai mulţi aleşi maghiari sunt cercetaţi de DNA pentru diverse fapte penale.

În România, nu se poate vorbi de stat de drept. Ţara este guvernată de organizaţii de forţă. Kelemen Hunor, preşedinte UDMR

UDMR a cerut modificarea legislaţiei penale în Parlament încă din 4 februrie, cu o zi înainte ca Guvernul Grindeanu să abroge Ordonanţa de urgenţă 13. În plus, UDMR a depus mai multe proiecte care vizează această temă. La mijlocul lunii februarie, UDMR a venit cu un proiect legislativ de modificare a Codului de Procedură Penală, care prevedea, printre altele, ca infracţiunea de abuz în serviciu să se aplice şi magistraţilor care, „cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, au comis una din acţiunile care au condus la o situaţie generatoare de daune“.

Sprijin pentru „savanţii“ din puşcării

Un exemplu relevant al conlucrării dintre PSD şi UDMR pentru modificarea legislaţiei penale a avut loc marţi, în Parlament.  Atunci, Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor, dominată de PSD- ALDE-UDMR, a venit cu un amendament în favoarea scriitorilor din penitenciare. După ce Guvernul Cioloş a stabilit, anul trecut, prin OUG, că unui deţinut i se poate reduce pedeapsă cu doar 20 de zile, indiferent de numărul cărţilor scrise, PSD şi UDMR au modificat OUG, astfel încât un deţinut va primi 20 de zile reducere din pedepasă pentru fiecare aşa-zisă lucrare ştiinţifică. Potrivit unor surse politice, deputatul UDMR Szabo Odon a fost cel care a propus amendamentul ca scriitorii de după gratii să primească 20 de zile reducere pentru fiecare carte scrisă.

Drept la replică. Băsescu, despre comisia pentru modificarea Codurilor penale: Ar da şanse mai mari opoziţiei să participe la corecta modificare a codurilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite