Coaliţia accelerează adoptarea bugetului şi a Certificatului COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă solemnă plen Parlament 30 de ani de la adoptarea Constituţiei - Florin Cîţu - Marcel Ciolacu - Valer Dorneanu - Emil Constantinescu - 6 dec 2021 / FOTO Inquam Photos / George Călin

PNL şi PSD vor ca până de Crăciun să adopte bugetul de stat pentru 2022, dar să treacă de legislativ şi Certificatul COVID, în ciuda faptului că principalele forţe nu ştiu încă formula finală a acestui act normativ, adică dacă vor lucra pe un proiect mai vechi, aflat pe ultima sută de metri în Camera Deputaţilor, sau pe o iniţiativă nouă. Nu în ultimul rând, legea ar putea fi atacată la CCR, ceea ce ar strica planurile Puterii.

„Premierul Nicolae Ciucă ne-a asigurat astăzi că, până pe data de 20 decembrie, legea sau propunerea pentru Legea bugetului de stat va fi prezentă în Parlamentul României pentru fi dezbătută şi, bineînţeles, adoptată la timp”, a afirmat Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, la finalul şedinţei Biroului Executiv al liberalilor. Informaţia a fost confirmată şi de PSD, prin vocea Gabrielei Firea, noul ministru al Familiei şi Tineretului. Potrivit lui Ionuţ Stroe, nu vor fi adăugate noi taxe, iar ţinta de deficit bugetar a Guvernului este de maximum 5,84%.

În 2021, bugetul a fost adoptat în martie

Adoptarea bugetului de stat pentru următorul an până la Crăciun ar fi o premieră în ultimii ani. Guvernul Cîţu a adoptat bugetul pentru anul în curs pe 2 martie, iar Klaus Iohannis l-a promulgat pe 8 martie, ceea ce a dus la probleme în administraţiile locale, care au ajuns să-şi adopte propriile bugete doar în aprilie sau mai.

Un alt proiect pe care Coaliţia îl vrea tranşat până la Crăciun este adoptarea Certificatului COVID la locul de muncă. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, vrea să fie aplicat doar în cazul unei creşteri a numărului de cazuri timp de trei săptămâni, în timp ce liberalii ar vrea să fie utilizat în permanenţă, pentru a impulsiona campania de vaccinare. Zilele acestea, PSD şi PNL decid dacă vor face modificări pe proiectul de lege blocat în Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor de o lună şi jumătate sau pe un proiect care să fie depus şi să fie trecut în procedură de urgenţă. Însă şi procedura de urgenţă ar însemna că Puterea s-ar întinde cu iniţiativa cel puţin zece zile din momentul depunerii până la ajungerea acestuia pe masa şefului statului, pentru promulgare. Iar problemele nu se opresc aici, pentru că iniţiativa ar putea fi atacată la Curtea Constituţională.

Pensiile speciale ale primarilor mai aşteaptă

Aleşii locali, cel mai probabil, nu vor beneficia nici de la 1 ianuarie 2022 de pensii speciale, pentru că efortul bugetar pentru acestea ar periclita mărirea celorlalte venituri promise în programul de guvernare. „Pe noi ne interesează şi deficitul la pensii să nu crească, pentru că, până la urmă, ne furăm căciula, pentru că, pe de o parte, creştem pensiile şi, pe de alta, creştem deficitul”, a declarat Florin Cîţu, care a confirmat că impactul bugetar al pensiilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ şi vicepreşedinţi de CJ ar fi de aproximativ 600 de milioane.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite