Coabitarea, negociată pe tăcute. Decizia preşedintelui se lasă aşteptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Negocierile privind coabitarea dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au ajuns la final şi urmează să fie luată o decizie privitoare la menţinerea pactului. În acelaşi timp, negociatorii mandataţi de preşedinte şi premier evaluează diferit roadele discuţiilor.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat la începutul săptămânii că negocierile privind acordul de cooperare instituţională s-au încheiat, după mai multe întâlniri derulate în ultimele săptămâni.

“Am transmis mai departe spre decidenţi concluziile la care am ajuns. Mai departe, nu este rolul meu să fac comentarii. Eu constat că perioada care s-a scurs a fost o perioadă de relativ calm şi, vă spun, benefică pentru interesele majore ale României în plan politic şi în plan strategic şi economic”, a explicat şeful diplomaţiei  române.

Pe 9 octombrie, miniştrii desemnaţi de către premier, respectiv Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc, şi consilierii care l-au reprezentat pe liderul de la Cotroceni, respectiv Iulian Chifu şi Cristian Diaconescu, au avut prima discuţie pe această temă.

Perioada negocierilor, nelipsită de conflicte

Intervalul catalogat de către Corlăţean drept liniştit nu a fost, însă, lipsit de ironii între cele două Palate, iar cea mai recentă dispută a fost legată de reprezentarea României la Consiliul European. Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a explicat că a refuzat să îl mandateze pe premierul Ponta la Consiliul European, deoarece este “un începător”.

Ulterior, răspunzând unei întrebări legate de activitatea comisiei care discută pactul de coabitare, premierul Ponta s-a arătat, la rândul său, pesimist.

“Cu domnul Băsescu nu ai ce să negociezi, domnia sa ştie că pleacă şi probabil nu pleacă chiar acasă, o mai pleca şi el la vreun tribunal pe undeva şi atunci încearcă să ne facă cât mai mult rău până pleacă”, a afirmat Victor Ponta.

Şi şeful cancelariei prezidenţiale, Cristian Diaconescu, unul dintre cei care au participat la negocieri, a declarat, la scurt timp după ce discuţiile au fost încheiate, că evaluarea sa “nu este optimistă”.

Pe 3 octombrie, liderul de la Cotroceni arăta că, după o analiză, se va pronunţa cu privire la menţinerea pactului. Perioada a fost prelungită, după ce preşedintele a declanşat mecanismul de consultare prevăzut în acordul de cooperare instituţională, pe motiv că a constatat încălcarea “consistentă” a pactului de către Victor Ponta. În aceeaşi perioadă, premierul Victor Ponta a declarat că nu va denunţa pactul de coabitare, ci îl va susţine în continuare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite