Clotilde Armand a reuşit să ducă la Curtea Constituţională alegerea primarilor într-un singur tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand valorifică ultima şansă de a duce la judecata CCR alegerea primarilor într-un singur tur
Clotilde Armand valorifică ultima şansă de a duce la judecata CCR alegerea primarilor într-un singur tur

O instanţă a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti a admis luni să sesizeze Curtea Constituţională asupra soluţiei legislative a alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, ca urmare a unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate de către Clotilde Armand, candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria Sectorului 1 Bucureşti.

Pentru a ajunge aici, Clotilde Armand a contestat procesul verbal de stabilire a rezultatului alegerilor la instanţa care urmează să valideze rezultatul scrutinului, pe motiv că articolul în baza căruia a fost atribuit mandatul încalcă criteriile de reprezentativitate cerute de Constituţie. În acelaşi document care conţinea contestaţia ca atare, Clotilde Armand a inserat şi excepţia de neconstituţionalitate, cu întreaga argumentaţie.  Instanţa i-a respins contestaţia ca neîntemeiată, dar a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

Articolul care prevede alegerea primarilor într-un singur tur a fost contestat de mai multe ori în perioada electorală a alegerilor locale, dar de fiecare dată Curtea Constituţională a respins excepţiile ca fiind inadmisibile, pe motiv că cei care le-au ridicat nu mai aveau calitatea de candidat sau că acţiunea lor era prematură. De această dată, Clotilde Armand îndeplineşte toate exigenţele pe care CCR le-a cerut celorlalţi contestatari. 

Clotilde Armand a declarat că această acţiune, spre deosebire de cea privind verificarea voturilor nule din 18 secţii de votare, nu are ca scop refacerea alegerilor de la Sectorul 1, ci obţinerea unui verdict definitiv din partea Curţii Constituţionale asupra controversatei probleme a alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite