Clotilde Armand – un primar catastrofă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand/ Facebook
Clotilde Armand/ Facebook

Scandaluri peste scandaluri. Instituirea haosului la toate nivelurile administraţiei. Tupeu, aroganţă, agresivitate şi multă, foarte multă victimizare. Aşa s-ar putea descrie primele patru luni din mandatul noului primar al Sectorului 1, Clotilde Armand.

Un mandat controversat, câştigat la mustaţă de candidatul USR cu 40,95% din voturi spre deosebire de contracandidatul său, Dan Tudorache, care a fost votat de 39,82%, la finalul unei epopee electorale care a implicat saci cu voturi, numeroase acuzaţii de fraude, contesaţii şi refuzul Biroului Electoral Central de a aproba renumărarea voturilor exprimate de cetăţenii sectorului la alegerile din 27 septembrie. 

Victoriile extrem de fragile, obţinute la diferenţe de voturi foarte mici, sunt mai degrabă rezultatul hazardului sau al mobilizări mai bune a uneia dintre echipele competitoare. Evident, cel declarat câştigător în aceste condiţii beneficiază de toată legitimitatea de a-şi pune în aplicare programul prezentat în campanie, însă tocmai această fragilitate îl obligă, cel puţin la debutul mandatului, să dea dovadă de ceva mai multă prudenţă şi diplomaţie în relaţia cu electoratul. Spre deosebire de victoriile categorice, când majoritatea electoratului îşi arată prin vot susţinerea pentru câştigător, în cazul reuşitelor la limită un management deficitar al nemulţumirilor şi frustărilor electorale existente deja poate genera o diluare rapidă a capitalului de încredere. 

După un mandat incomplet de consilier local, cu o scurtă oprire prin Parlamentul European, la alegerile locale din septembrie Clotilde Armand a reuşit, în sfârşit, să pună mâna pe cel mai bogat sector al Bucureştiului. O victorie chinuită, care ar fi trebuit să determine o abordare ceva mai pagmatică din partea noului primar. Lipsită de experienţă politică şi administrativă dar pricepută la scandaluri, Clotilde şi-a început mandatul deschizând războaie pe toate fronturile: cu bursele sociale şi de merit ale elevilor, cu Romprest – transformînd Sectorul 1 în raiul gunoaielor –, cu adăpostul pentru câinii fără stăpâni de la Odăi, cu cele patru spitale aflate în administrarea Consiliului Local – Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Spitalul de Urgenţe Oftalmologice etc. Teme foarte sensibile care afectează mai degrabă electoratul care votează, în general, partidele de dreapta. Vor urma, probabil, bisericile din sector şi orice alte instituţii care nu corespund intereselor de business ale noului primar. Evident, totul în numele reorganizării administraţie publice sau a luptei împotriva corupţiei.  

Locuitorii Sectorului 1 nu sunt însă singurii care au căzut victime stilului de conducere extrem de agresiv promovat de Clotilde Armand. Lor li se adaugă Primarul General, dar şi colegii de partid sau de alianţă care riscă să deconteze în plan politic şi electoral toate grozăviile noului primar. 

Prima şi cea mai importantă victimă în plan politic este chiar Uniunea Salvaţi România, partidul din care primarul Armand face parte. Aflat pentru prima dată în lumina reflectoarelor guvernării, USR se confruntă deja cu acuzaţii de lipsă de profesionalism, aroganţă sau preluarea practicilor promovate de vechea clasă politică. La toate aceste etichete negative asociate brandului USR, primarul Clotilde, prin acţiunile nesăbuite pe care le generează la nivelului Sectorului 1, va adăuga şi etichetele de agresivitate, mizerie, murdărie şi gunoi. 

Primarul General este un alt personaj care va suferi pierderi de imagine dacă nu va reuşi să neutralizeze acţinunile haotice ale primarului Armand şi nu o va determina pe acesta să lucreze în favoarea cetăţenilor. Nicuşor Dan, în tentativa de a aplana sau de a prelua rezolvarea problemelor pe care fosta s-a colegă de partid le provoacă la nivelul Sectorului 1 şi al întregii Capitale, s-a trezit a fi ţinta unei reale campanii de bullying desfăşurată de Clotilde Armand la adresa sa pe reţelele de socializare. Un bullying care reuşeşte să îi submineaze însă autoritatea pe care acesta o are în faţa electoratului în calitate de Primar General; 

Ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu este, de asemenea, o altă victimă a vicleniei dâmboviţene de care dă dovadă primarul Armand. Aflat la rândul său în atenţia mass-media prin prisma tragediei de la Institutul Matei Balş, Voiculescu a avut neinspiraţia de a apărea într-o înregistrare video alături de controversata primăriţă a Sectorului 1, răspunzând astfel necesităţii acesteia de a-şi valida deciziile controversate şi la un nivel mai înalt.  

Agresivitatea şi bullyingul la adresa colegilor de partid au devenit brandul personal al primarului Clotilde Armand. Un brand care contrastrează puternic cu rafinamentul, feminitatea şi delicateţea pentru care franţuzoaicele au devenit vestite în întreaga lume. Până în acest moment, Clotilde Armand a acţionat cu siguranţa unui personaj care ştie că are „spatele acoperit” indiferent de deciziile pe care le va lua din postura de primar. Rămâne de văzut dacă această protecţie se va întinde pe durata întregului său mandat sau, în scurt timp, cetăţenii Sectorului 1 vor fi chemaţi la urne pentru a se exprima la referendumul local pentru demiterea primarului Clotilde Armand. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite