Claudiu Manda: „SRI a primit neconstituţional unele competenţe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a lansat din nou o serie de critici la adresa fostului şef SRI George Maior. Într-un interviu la Realitatea TV, intervenţia sa a compilat unele afirmaţii şi anecdote evocate anterior despre „statul paralel”, dar şi pe marginea raportului privind colaborarea dintre SRI şi Agenţia Naţională de Integritate, adoptat la jumătatea lunii trecute.

Claudiu Manda consideră că relaţia de colaborare dintre SRI şi ANI a fost una nesănătoasă, nelegitimă, în ceea ce priveşte, mai ales, modul de sesizare, deseori abuziv, în opinia sa.

”Notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut  pe la direcţia juridică.  (...) Între 2012 şi 2015 au fost trimise 71 de note secrete care vizau 600 de persoane, miniştri, europarlamentari, senatori, deputaţi, primari, şefi de consilii judeţene, directori, senatori, secretari de primărie.”, a spus el, deplorând că nu există o delimitare clară în ceea ce priveşte competenţele SRI în materie de astfel de sesizări.

Parlamentarul PSD a mai făcut referire la articolul 11 privind organizarea Serviciului Român de Informaţii, declarându-se intrigat de faptul că nu sunt definite precis instituţiile beneficiare ale informaţiilor culese, „sau care se presupun a fi culese” de SRI.

Mai mult, a existat şi un tratament special în direcţia „PSD-iştilor” : „Pentru PSD-işti nu exista acelaşi tratament SRI - ANI. Aici se mergea pe bază de bileţele.”, a sugerat Manda, adăugând mult îndrăgita replică: ”aşa cum spunea un clasic în viaţă, dl Maior folosea ca o măciucă” instituţiile DNA şi ANI.

El a mai abordat şi tema ofiţerilor acoperiţi din presă, explicând cum comisia pe care o conduce „nu poate să cerceteze mai mult aici, deoarece legea îi permite unui serviciu secret, sau cel puţin celui din România, să aibă surse, ofiţeri acoperiţi în presă, pentru că acest lucru îi spune legea. (...) Există bănuieli cum că erau folosite instituţii mass-media pentru a putea difuza diferite mesaje pro-DNA, pro-ANI, pro-SRI, mesaje pe surse care să poată să-l descrie într-un anumit mod pe cel care era vizat de a fi acuzat, iar de aici lucrurile deveneau foarte simple. ”, a mai declarat parlamentarul. În acest sens, Claudiu Manda a dat „un alt exemplu”, cazul unui fost secretar de stat care i-ar fi povestit cum acesta lua cunoştinţă de capetele de acuzare din presă, înainte ca legea să se pronunţe.

 Întrebat dacă şi postul de televiziune Realitatea s-a bucurat de o astfel de prezenţă, argumentaţia dominată de condiţionalul optativ al preşedintelui Comisiei de Control SRI, a menţionat „cu titlu de exemplu”, că „dl Maior şi-ar fi dorit o relaţie de colaborare între SRI şi postul Realitatea pe vremea în care patron era dl Schwartzenberg”, întâlnirea dintre cei doi la sediul SRI fiind ”intermediată de dl Blejnar.”

Fostul patron de la Realitatea ar fi confirmat această versiune într-un mesaj citat de Claudiu Manda în care acesta i-ar fi spus : „Maior minte, Blejnar spune adevărul, iar faptele pot fi confirmate pas cu pas deoarece la acea vreme mă aflam sub incidenţa unui mandat de „siguranţă” naţională. Maior mi-a rămas în memorie ca un individ plictisitor şi de inteligenţă medie, cu mult inferior faţă de omologii săi din alte ţări şi pe care am refuzat să-l întâlnesc ulterior.”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite