Clasa politică dă dovadă de maturitate. De frica coronavirusului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele 24 de ore ne arată o cu totul altă clasă politică. Una care înţelege pericolul în care ne aflăm, şi care nu mai face jocurile politicianiste şi de acces la putere cu care ne-a obişnuit. Nu-i vorbă, ar fi primit o flegmă între ochi din partea electoratului. Dar tot e bine că şi-a dat seama de acest pericol. În opinia mea, criza politică se încheie astăzi fără pagube majore. Aveam nevoie de un guvern cu puteri depline ca de aer.

Şi în perspectiva faptului că parlamentul şi-ar putea suspenda  activitatea. Presupun că până diseară guvernul Orban III va depune jurământul, astfel încât de mâine să avem un guvern valid din toate punctele de vedere.

Cum a acţionat preşedintele Iohannis 

Proiectul său de suflet,  alegerile anticipate, după ce a dat jos guvernul Dăncilă, s-a năruit. Toate eforturile şi dezbaterile pe această temă ar fi fost mai utile pe alte teme, dar în fine. Faptul este consumat.

Propunerea de premier Florin Cîţu trebuia retrasă. Funcţia de premier era o pălărie prea mare pentru dl Cîţu. Acesta-i adevărul. Şi nu există timpul necesar ca acesta să înveţe „meseria” de premier. Nu s-a baricadat ca Grindeanu în palatul Victoria, bravo lui. Nu a fost uşor. Dovadă că anunţul de renunţare  a fost făcut cu 10 minute înaintea votului de învestitura. Dar a înţeles, dând dovadă de maturitate politică. Cum să funcţionezi, ca premier, fără sprijinul preşedintelui şi al şefului de partid? Grindeanu n-a înţeles, şi am trecut prin tot circul moţiunii de cenzură depusă de PSD împotriva propriului guvern.

Un alt premier, dl Ciucă de exemplu, avea şi dânsul nevoie de un timp pentru a descoperi butoanele, cotloanele şi potecile puterii. Şi dânsul, ca şi dl Cîţu, fără experienţă politică suficientă pentru instalarea în funcţia de premier în vremuri de criză. Până la urmă, statistica relativ bună de care se bucură România în lupta cu coronavirusul, are ca sursă şi activitatea guvernului Orban, cu toată criza impusă de moţiunea de cenzură, de lupta pentru anticipate, etc.

Ludovic Orban menţine guvernul anterior

Nici nu avea timp să facă altceva. Guvernul trebuie, în general, condus de şeful de partid. Darămite în condiţiile de criza acută generată de coronavirus. Şi cu miniştrii din partid care-i dau ascultare necondiţionat. Nu era cazul să asistăm la certuri interminabile între partid şi guvern, sau în interiorul guvernului, între minstrii veniţi de la alte partide, cu sarcina de a-şi promova electoral propriul partid. Ar fi fost o greşeală imensă. Aşa, ştim ce le poate pielea, mai buni sau mai puţini buni, până la alegerile la termen din noiembrie se descurcă ei cu experienţa dobândită în deja patru luni de activitate.

Partidele politice parlamentare

Au înţeles şi ele riscul în care se află România şi n-au mai făcut nazuri. Au decis instalarea imediată a guvernului Orban, cu audieri de mântuială, şi cu vot rapid, cu mască, fără mască de protecţie, vom vedea. Anticipez un scor important în favoarea instalării guvernului Orban III, scor care răspunde şi dorinţei parlamentarilor de a-şi conserva scaunul şi veniturile până în noiembrie. Alegerile anticipate i-ar fi afectat la buzunare. Acesta-i argumentul pentru care, am spus de la bun început, parlamentarii nu vor fi de acord cu anticipate. Şi decizia era la ei, nu la preşedinte, nu la guvern.

Riscul ca parlamentul să nu mai poată lucra o perioadă de timp, din cauza extinderii infecţiei cu coronavirusul, a fost înţeles şi de parlamentari. Cel puţin guvernul să poată legifera prin OUG-uri, că urgenţa există, nu mai trebuie demonstrată. 

În concluzie

Tot ce s-a întâmplat pe scena politică, în ultimele 24 de ore, bine că s-a întâmplat aşa şi nu altfel. Nu exista timp pentru experienţe guvernamentale sau de noi miniştri, care să nu ştie unde este uşa biroului de ministru. Clasa politică a dat dovadă de maturitate, chiar dacă doar de frica coronavirusului.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite