Ciucă vs Geoană. Duelul prezidenţiabililor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul uriaş generat de declaraţiile extrem de controversate făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, în urmă cu două săptămâni la şcoala de vară de la Băile Tuşnad, continuă să agite spiritele pe scena politică internă.

Deşi întreaga atenţie mass-media este concentrată exclusiv pe reacţia liderilor UDMR, mai exact pe solidaritatea exprimată de Kelemen Hunor faţă de afirmaţiile şefului său „suprem” de la Budapesta, şi toate întrebările pun în discuţie oportunitatea participării UDMR în continuare la guvernare, în planul secundar am asistat la dubutul în forţă al campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

Declanşată mult mai devreme decât este normal faţă de calendarul electoral, ca urmare a anunţului făcut de Klaus Iohannis, prin care acesta şi-a arătat disponibilitatea de a demisiona din funcţia de preşedinte al României pentru a ocupa funcţia de Secretar General al NATO, cursa pentru ocuparea fotoliului de la Cotroceni i-a găsit aliniaţi la linia de start pe premierul Nicolae Ciucă, cel care ar urma să fie „uns” de către liberali drept urmaşul lui Iohannis, şi pe Mircea Geoană, actualul Secretar General adjunct al NATO şi fost prezidenţiabil PSD la alegerile desfăşurate în toamna anului 2009.

În acest context, descinderea lui Viktor Orban la Tuşnad şi declaraţiile rasite ale acestuia, care au scandalizat întreaga comunitate europeană, a constituit şi un foarte bun prilej pentru cei doi politicieni, pretendenţi la titulul de şef al statului, să îşi încordeze muşchii şi să încerce să puncteze din punct de vedere electoral. Cu o experienţă politică mult mai bogată, dar şi cu un discurs extrem de bine şlefuit, foarte degajat şi natural în exprimare şi atitudine, Geoană a reuşit să câştige prima rundă a duelului cu generalul Ciucă, însă lucrurile sunt foarte departe de a fi tranşate. Astfel:

  • Dacă Geoană beneficiază de trambulina NATO, pe care nu se sfieşte să o folosească şi în scopuri electorale, Ciucă îl are de partea sa pe preşedintele Klaus Iohannis, care nu a ezitat să iasă în sprijinul premierului cerând explicaţii suplimentare de la liderul UDMR. Este adevărat, încrederea românilor în Klaus Iohannis este una tot mai scăzută, aproape de cota de avarie, însă acesta încearcă să vampirizeze imaginea NATO prin anunţul candidaturii la funcţia de Secretar General.
  • Deşi Nicolae Ciucă pare că duce o luptă aprigă cu limba română, având un discurs de lemn şi plin de poticneli, acesta are de partea sa un uriaş aparat de propagandă cumpărat cu ajutorul subvenţiei electorale pe care PNL o încasează lunar din bugetul statului şi pe care o revarsă în conturile trusturilor de presă. De partea cealaltă, Mircea Geoană se confruntă cu un evident blocaj mediatic instituit, foarte probabil, chiar la comanda liderilor PSD.
  • Dacă reacţia premierului Ciucă la adresa discursului lui Viktor Orban a fost preluată şi multiplicată de liderii PNL, reacţia lui Mircea Geoană a rămas destul de stingheră, liderii PSD având propriul joc de imagine şi propriile calcule electorale. Mai mult, PSD a aruncat imediat pe piaţă un sondaj de opinie în care Marcel Ciolacu este prezentat drept liderul politic cu cea mai mare încredere din partea electoratului. Iar Mircea Geoană nici măcar nu a fost inclus în acest sondaj (cel puţin nu în varianta destinată publicului larg).
  • Deşi este extrem de bine pregătit din punct de vedere politic, fără sprijinul mediatic şi cel al unui partid, este destul de evident că Mircea Geoană va face doar figuraţie în campania prezidenţială. Nu va putea ajunge nici măcar în turul al doilea. La polul opus, deşi Nicolae Ciucă este spaima unei campanii electorale, sprijinul logistic oferit de către PNL, Palatul Cotroceni şi serviciile de informaţii ar putea fi suficient pentru ca generalul să  câştige competiţia electorală prezidenţială.

Evident, acest duel al celor doi prezidenţiabili, generat de către declaraţiile premierului Ungariei, este doar o fotografie de moment. Până la finalul cursei electorale mai este foarte mult timp şi atât Nicolae Ciucă, cât şi Mircea Geaonă s-ar putea să îşi epuizeze combustibilul electoral. Iar alţi candidaţi, neanunţaţi în acest moment, să stice toate calculele electorale şi să acceadă în turul al doilea. Sau criza politică generată de păstrarea sau eventuala excludere a UDMR de la guvernare ar putea să clarifice mult mai rapid şi viitorul politic al premierului Ciucă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite