Ciucă: „La revizuire va trebui să clarificăm rolul, competenţele şi modalitatea de promovare la CC“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PC Bogdan Ciucă a declarat, miercuri, că PC susţine revizuirea Constituţiei în privinţa atribuţiilor şi numirii judecătorilor de la CC, imunităţilor şi incompatibilităţilor, atribuţiilor preşedintelui, numirii miniştrilor şi premierului, arătând că articolul 1 nu poate fi modificat.

"PC este un susţinător al modernizării Constituţiei", a precizat Ciucă, la o conferinţă de presă, adăugând că este momentul reformării legii fundamentale pentru a fi identificate toate "slăbiciunile", pentru ca "toate instituţiile statului să coopereze şi nu să intre în conflict".
 
El a mai spus că revizuirea Constituţiei nu trebuie să se facă pentru putere, opoziţie, preşedinte sau premier, pentru o persoană sau împotriva unei persoane. "Salutăm faptul că s-a stabilit un calendar alert pentru revizuirea Constituţiei", a adăugat Bogdan Ciucă, care este şi vicepreşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţie.
 
Ciucă a mai arătat că va trebui revizuită teza Curţii Constituţionale care a fost "atât de atacată". "A fost atât de atacată activitatea CC, au fost comentate competenţele Curţii, sunt criticate modalităţile de promovare la Curte. Va trebui să clarificăm şi să stabilim rolul, competenţele şi modalitatea de promovare la Curtea Constituţională", a adăugat Ciucă.
 
El a spus că trebuie reglementată în Constituţie şi instituţia europarlamentarului şi clarificate problemele care ţin de imunităţi şi incompatibilităţi, dar şi de sistemul judiciar.
 
În privinţa atribuţiilor preşedintelui României, Bogdan Ciucă a arătat că trebuie clarificate aspectele de reprezentare în probleme de politică externă, deoarece au existat controverse. "Trebuie discutată şi procedura de numire a miniştrilor, a premierului", a mai spus Ciucă.
 
El a precizat că articolul 1 al Constituţiei nu trebuie modificat şi nici nu poate fi deoarece Constituţia interzice acest lucru.

"Sperăm că în toamnă să avem o Constituţie nouă, modernă, clară şi aplicabilă", a mai spus Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite