Ciucă, întâlnire cu delegaţia senatorilor SUA. Premierul a făcut apel la colaborare pentru construirea grupurilor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guvernul României
FOTO: Guvernul României

Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni cu delegaţia senatorilor SUA, condusă de liderul republicanilor din Senat, Kevin Mc Carthy. Discuţiile au vizat situaţia din Ucraina, gestionarea fluxului de refugiaţi, efectele războiului asupra regiunii, dar şi independenţa energetică a României.  Şeful Executivului a subliniat importanţa colaborării cu Statele Unite pentru construirea grupurilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

„Discuţiile au avut în vedere situaţia generată de agresiunea militară din Ucraina,  gestionarea fluxului de refugiaţi în contextul crizei umanitare, precum şi efectele asupra regiunii”, informează Guvernul, printr-un comunicat. 

Premierul Ciucă a menţionat sprijinul pe care ţara noastră l-a oferit refugiaţilor, precum şi autorităţilor ucrainene, „prin implicarea şi coordonarea eforturilor societăţii cu cele ale instituţiilor statului”, precizând că Executivul a pregătit a doua etapă de răspuns la criza refugiaţilor, prin integrarea socială a acestora, asigurarea dreptului la muncă pentru cetăţenii ucraineni care aleg să rămână în România, precum şi a dreptului la educaţie pentru copiii din Ucraina. 

De asemenea, premierul a vorbit şi despre importanţa creşterii prezenţei americane în Estul Europei şi în România pentru întărirea posturii de apărare şi descurajare în ţara noastră. Totodată, a fost abordată şi tema resurselor energetice, precum şi asigurarea independenţei energetice a României.

„În acest context, premierul a subliniat importanţa colaborării bilaterale pentru construirea grupurilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă şi transferul tehnologic de SMR-reactoare mici modulare”, informează Guvernul. 

În replică, reprezentanţii Senatului SUA au mulţumit României pentru mobilizarea de care a dat dovată în faţa valului de refugiaţi, iar şeful delegaţiei americane, senatorul Kevin McCarthy, a dat asigurări că revine la Washington pregătit pentru a susţine sprijinul american urgent pentru România la toate nivelurile solicitate: transferul tehnologic american la nivelul SMR-urilor, soluţia de finanţare pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă şi celelalte programe, care iau în considerare cunoaşterea în domeniul nuclear şi existenţa forţei de muncă specializată, dar şi perspectiva dezvoltării tehnologiei şi utilizării la nivelul întregii Europe.

„De asemenea, vor fi adăugate elementele de sprijin pentru întărirea flancului Estic, livrările la timp de echipamente şi aprobarea transferurilor tehnologice în materie care vor fi solicitate de către partea română”, mai arată sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite