Cîţu, despre certificatul verde COVID-19: „Nu văd o restrângere a drepturilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu FOTO: Facebook
Premierul Florin Cîţu FOTO: Facebook

Premierul Florin Cîţu susţine că introducerea certificatului verde COVID în ţara noastră nu reprezintă restrângere a drepturilor cetăţenilor.

Florin Cîţu a transmis vineri, la Târgu Mureş, unde îşi prezintă moţiunea pentru şefia PNL, că certificatul verde a fost folosit, până acum, în toată Europa.

„Eu nu văd o restrângere a drepturilor aici, dar îi las pe specialişti să se pronunţe. Până atunci, vom folosi această metodologie. (...) A fost folosit acest certificat verde în toată Europa, toată vara. Nimeni nu a spus că este o restrângere a unor drepturi. Nu văd de ce ar fi o restrângere a acestor drepturi aici în România. Din contră, sunt trei categorii foarte clare - persoane care sunt vaccinate, persoane care au trecut prin boală sau persoane testate", a spus Cîţu vineri, la Mureş.

Cum va fi verificat certificatul verde în România

Afirmaţiile premierului vin după ce preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a afirmat că măsura introducerii certificatului sanitar ar trebui să fie votată în Parlament, nu instituită printr-o hotărâre de Guvern, pe motiv că ar reprezenta „o limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale”.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat joi hotărârea prin care se introduce certificatul verde COVID-19 dacă rata de infectare trece de 3 la mie, dar nu depăşeşte pragul de 6. Astfel, activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole nu va fi închisă, iar desfăşurarea evenimentelor cum ar fi nunţile sau botezurile va fi permisă dacă participanţii sunt vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală.

Astfel, Guvernul urmează să adopte vineri actul normativ prin care certificatele verzi să devină o condiţie la intrarea în orice spaţiu, fie public sau privat, dacă rata de infectare depăşeşte pragul de trei cazuri la 1.000 de locuitori. 

Citeşte şi: Certificatul verde, obligatoriu pentru accesul la diverse evenimente şi activităţi economice în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mie a cazurilor de COVID-19

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite