Cîţu: „Depinde doar de măsurile pe care le vom lua la guvernare să nu avem o criză economică”. Ce spune despre ministrul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Florin Cîţuu la pupitrul Parlamentului FOTO Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu şi Florin Cîţuu la pupitrul Parlamentului FOTO Inquam Photos / George Călin

Florin Cîţu, preşedintele PNL şi fost premier, a declarat, într-o conferinţă de presă, că este îngrijorat de evoluţia indicatorilor economici, precizând că o creştere a inflaţiei sau dobânzilor apare înaintea unei crize economice. Declaraţia ministrului Finanţelor că liberalizarea pieţei energetice este un eşec a catalogat-o drept „o tâmpenie”.

„Mă îngrijorează evoluţia unor indicatori economici, inflaţie, dobânzi”, a declarat preşedintele PNL într-o conferinţă de presă, precizând că „de obicei vedem o creştere a inflaţiei şi a dobânzilor înaintea unor crize economice şi depinde doar de măsurile pe care le vom lua la guvernare să nu avem o criză economică”. 

„Soluţii vom găsi şi avem, dar trebuie să ne punem la masa să le căutăm”, a completat fostul premier. Cîţu a mai explicat faptul că „dacă vrem să evităm o criză de proporţii, trebuie să fim mai ambiţioşi în ceea ce priveşte deficitul. Estimarea de anul acesta nu este ambiţioasă, nu poţi să îţi propui să reduci doar un procent, după ce în 2021 am redus cu trei. Trebuie să fii mai ambiţios”. 

Liderul a precizat că ne aşteaptă în martie evaluare a României de către agenţiile de rating, precizând că „orice semn dinspre agenţiile de rating care arată că România nu merge într-o direcţie bună, va însemna costuri şi mai mari pentru România. De aceea trebuie să fim foarte atenţi în măsurile pe care le avem”. 

„Toate semnalele în direcţia menţinerii deficitului, cel puţin la nivelul pe care l-am asumat la începutul anului”, a mai precizat fostul premier. 

Întrebat ce crede despre afirmaţia ministrului Câciu, potrivit căruia liberalizarea pieţei de energie este un eşec, Florin Cîţu a precizat: „Am tot auzit această, o să o numesc tâmpenie sau prostie. Niciodată, liberalizarea nu este un eşec. Liberalizarea a fost făcută doi ani de zile şi a fost ok. Ceea ce vedem astăzi este o criză energetică la nivel global şi nu are nicio legătură cu România. Preţurile au crescut peste tot în lume iar liberalizările s-au făcut în Uniunea Europeană cu mult timp înainte. Este ciudat să spui că este un eşec al liberalizării, dar nu de la socialişti este o problemă, pentru că această liberalizare a fost semnată şi calendarul făcut de Adrian Năstase şi este un lucru care este în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”.  

„Oricând, oriunde, voi susţine piaţa liberă şi preţurile să fie determinate de piaţă. Că există şi corupţie şi elemente care (…) asta este altceva, depinde de noi. Atâta timp cât noi numim oameni în instituţiile de reglementare, oameni care nu au nicio legătură cu domeniul respectiv, vom avea astfel de rezultate. Este datoria noastră, în Parlamentul României, raportul de activitate al ANRE, al ASF, al tuturor acestor instituţii şi iarăşi, datoria noastră ca oameni politici, să punem acolo oameni care se pricep. Dacă nu punem acolo oameni care se pricep, vom avea aceste rezultate. Deci, nu liberalizarea pieţei este de vină, v-am spus care sunt, în opinia mea, vinovaţii”, a mai declarat Cîţu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite