Cîţu, demis. Mai poate fi salvat PNL?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu a stat mai puţin de un an la Palatul Victoria. FOTO Inquam Photos/George Călin
Florin Cîţu a stat mai puţin de un an la Palatul Victoria. FOTO Inquam Photos/George Călin

Moţinea de cenzură a trecut cu o largă majoritate, echipa câştigătoare reuşind să piardă guvernarea pe care o avea în mână. Strategia concepută în grabă, de a miza pe duşmănia dintre USR şi PSD, atât de adâncă încât USR să nu voteze moţiunea, s-a dovedit falimentară. Cu tot concursul PSD de a ostiliza USR, strategia s-a dovedit inutilă. Asta este situaţia din Parlament.

Dar ceea ce ignoră recentul ales preşedinte al PNL şi echipa sa de zgomot şi lumini este gradul de nemulţumire al populaţiei. În momentul de faţă, după cum arată cercetările sociologice, peste 80% dintre cei întrebaţi spun că ţara este condusă într-o direcţie greşită. Şi dacă te uiţi cum ard spitalele, nu poţi să nu-ţi explici o asemenea percepţie.

Într-o democraţie, premierul unui guvern care pierde majoritatea îşi dă demisia. Este normal să fie aşa. El a ajuns în funcţie pe baza unui vot în Parlament pe care nu îl mai are din momentul în care pierde sprijinul politic. Aşa funcţionează lucrurile şi asta este spre bine, nu spre rău. Partidul în cauză poate astfel să caute o soluţie cu care să meargă la negocieri pentru a realiza o nouă majoritate reîncărcată. Iar în situaţiile mai delicate, când nemulţumirea populară este mare, ieşirea unui personaj din prima linie oferă o supapă şi partidul evită situaţia în care decontează întreaga factură.

Aroganţa liderilor PNL, desprinderea de realitate pun chestiunea supravieţuirii partidului pe termen mediu. Liberalii au mers cu toată viteza în zid, sperând poate la minuni. Au tăiat toate punţile de discuţie cu USR, au mentalitatea cetăţii asediate s-au blocat în mantra „Cîţu-premier“. Premier cu ce majoritate? Cu ce susţinere publică?

Toată vara liberalii au cântat Aria Congresului, au abandonat guvernarea pentru a-i asigura victoria lui Cîţu. Pandemia? A fost învinsă! Vaccinarea? Un succes! Criza economică? Un fleac!

Abia la deschiderea anului Universitar, preşedintele Iohannis a amintit că pericolul dezinformării şi al manipulării cetăţenilor prin ştiri false este major. Nu a văzut nimeni ce se întâmplă în România de când a izbucnit pandemia? Nu s-a îngrijorat nimeni, nici la Cotroceni, nici ala Palatul Victoria că mesajele radicale sunt dominante pe reţelele de socializare şi pe canalele de televiziune? Iar când s-a dovedit că populaţia şi-a pierdut încrederea şi că gradul de vaccinare e cel mai mic din Europa, cu excepţia Bulgariei, ce strategii au fost puse în aplicare pentru a evita dezastrul? Evident, niciuna. Trebuia ca toată lumea să meargă la congresul partidului, cel mai important eveniment al ţării, unde toţi cetăţenii au văzut cum guvernanţii nu respectă nicio regulă.

Îmbătaţi de mirajul puterii şi al muntelui de bani ce stă să se prăvale peste ţară prin PNRR, liberalii au închis ochii şi au început să viseze. Miliarde la primării, miliarde la judeţe, numai pentru ei, singuri la guvernare, e drept împreună cu UDMR, dar asta nu e chiar nicio problemă.

Singura chestiune care strică acest vis este ţara. Spitalele ard, dezastrul sanitar loveşte, preţurile sar în aer, societatea e în pragul destrămării.

În loc să conducă în vremuri de criză, cu claritate şi să aplice regulile, guvernul a încercat să se dea bine cu toată lumea, să nu supere pe nimeni. În lunile de vară  a ridicat toate normele de protecţie, petreceri, festivaluri, din plin. În loc să impună toate măsurile necesare pentru a diminua efectele pandemiei, a lăsat-o baltă.

Liberalii au abandonat societatea într-un moment de criză adâncă. Se mai pot trezi în ultima clipă. Există soluţii raţionale. Se poate reveni la coaliţia PNL-USR-UDMR, cu alt premier sau se poate vota un guvern cu mandat limitat pentru această iarnă. Soluţia iraţională este prelungirea crizei printr-un interimat pe termen nedefinit al premierului Cîţu. Preşedintele Iohannis are decizia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite