Ciţu câştigă, România pierde – Orban câştigă, România pierde

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Congresul PNL FOTO Captura video

Oricum ar ieşi lucrurile pentru PNL, este imposibil să aibă un guvern stabil până în 2024. Şi uite aşa, oamenii se înghesuie să moară în spitale, pe când partidele, indiferent de culoare, se înghesuie la coadă la guvern, la bugete şi la a pune mâna pe cât mai multe funcţii la următoarele rânduri de alegeri.

De mai bine de jumătate de an România este blocată din cauza congresului PNL. Nu a mai existat pandemie, nu au mai existat probleme, nu au mai existat priorităţi în avantajul cetăţenilor.

PNL este probabil cea mai mare dezamăgire electorală din ultimii ani. Mă rezum la două-trei chestiuni simple. Au acuzat PSD pentru numărul mare de funcţionari publici angajaţi pe filieră de partid, după ce au venit la guvernare, a crescut numărul de funcţionari cu aproximativ 5000 de angajaţi, folosind acelaşi principiu de recrutare. S-au schimbat aproximativ 1000 de directori de şcoală/licee pe criterii politice. Au încercat să angajeze barmaniţe pe posturi de inginer şi lista poate continua.

Florin Cîţu la guvernare

Cel mai mincinos premier?

Atitudinea lui Florin Cîţu de când este premier m-a făcut să mă gândesc la Victor Ponta din 2014.  Poate că premierul Victor Ponta a reuşit să-şi facă simţită prezenţa prin anumite măsuri, însă, candidatul la preşedinţie Victor Ponta a reuşit să enerveze foarte multă lume. Pe lângă acesta, echipa de organizare a alegerilor, mai ales în Diaspora, a reuşit să-i enerveze pe români cam de 1 000 000 de voturi diferenţă în turul al II lea. Revenind la omul zilei, Florin Cîţu este o idee mai enervant şi mai agasant decât Victor Ponta în 2014. Acest lucru îl va costa. Dacă nu la alegerile interne, la viitoarele alegeri cu siguranţă. Am curaj să pariez că dacă Florin Cîţu va fi într-o zi candidat la funcţia de preşedinte din partea PNL, PSD probabil va câştiga aceste alegeri după foarte mulţi ani. Trebuie să ţinem cont totuşi de faptul că va depinde foarte mult de ce candidat va avea PSD, cum vor sta în procente USRPLUS şi AUR şi cine ajunge în turul II. Însă românii au demosntrat de multe ori că dacă li se pune pata pe cineva, adio viaţă politică (ex. Ponta).  

#echipacâştigătoare

Echipa câştigătoare este formată din looseri (pierzători).

Câtă încredere poate avea România în Raluca Turcan, în Cristian Buşoi, în Rareş Bogdan, şi mai nou, în Klaus Iohannis? În echipa câştigătoare sunt într-adevăr 2 oameni care au câştigat alegeri la viaţa lor, unul care deocamdată nu are adversar la Suceava, dar nici nu mai este o forţă politică, Gheorghe Flutur. Celălalt, un fel de voce a echipei câştigătoare, Emil Boc, primarul cu cel mai bun PR din românia. Nu zice nimeni că prin comparaţie cu Bucureşti şi alte oraşe mari nu este administrat mai bine, sau că nu este cu câţiva paşi înainte Clujul faşă de alte oraşe mari - dar să nu uităm cât de important a fost pentru premierul Emil Boc oraşul Cluj şi cât de bine şi-a pregătit terenul cu buget generos pentru capitala Ardealului.

În plină criză sanitară. În plină criză politică. În plină criză economică (într-un fel sau altul nu e departe, preţurile sar în fiecare zi). În plină criză a scumpirilor, echipa câştigătoare ne-a arătat în ultimele luni că trăieşte într-un univers paralel. Am stat numai pe creştere economică verbală. La magazin şi în piaţă preţul pâinii a ajuns mai mare decât preţul litrului de benzină sau motorină. În această iarnă vor creşte preţurile la facturi exagerat de mult. Guvernul în loc să tempereze acest lucru şi să reglementeze piaţa, aleg să completeze procentul cu care se măresc preţurile facturilor. De unde această logică economică? De unde această logică strategică? Cum poate accepta aşa ceva întâiul economist al ţării?

Ludovic Orban

Un politician fumat. Şi la propriu şi la figurat. Ludovic Orban este un politician mediocru, dar spre deosebire de alţii îl ajută anii de experienţă politică şi numărul de jocuri politice pe care le-a organizat de-a lungul anilor pentru partid. A fost unul dintre jucătorii cheie în alianţa cu PSD (USL), a fost MVP (Most Valuable Player) în tot ceea ce a însemnat eliminarea PSD-ului de la guvernare în 2019.

Învăţăm din asta că Ludovic Orban are capacitatea să lucreze cu fiecare tabără şi are capacitatea să creeze coaliţii şi să menţină stabilitatea în cadrul acestora. De bine de rău, în perioada cât a fost premier, alianţa cu USRPLUS a colaborat mai bine. Faptul că au fost îmbrăţişati de pandemie şi că au gestionat-o cât se poate de prost, este cu totul altă discuţie.

Implicarea preşedintelui Iohannis

Un PNL mai dezbinat ca niciodată îl are ca vinovat direct pe preşedintele Iohannis. Apoi, faptul că în interiorul partidului încă predomincă culoarea portocalie, de asemenea este un impas ca partidul să fie unul stabil şi unit. Preşedintele Iohannis făcut ca Alina Gorghiu să rămână în fruntea partidului împreună cu Vasile Blaga – rezultat, a dus partidul la vale (mai ales cu scorul electoral din 2016). După ce spunea în 2014 că preşedintele (Băsescu pe atunci) ar trebui să îşi vadă de treabă, şi constituţional să nu amestece în treburile partidului, să nu se ocupe de campania electorală, 7 ani mai târziu, în ultimele zile a devenit principalul susţinător al premierului Florin Cîţu.

Deşi este interesant că în cadrul unui partid politic din România, unul mare de altfel, este o luptă strânsă, reală, pentru a se decide cine va conduce partidul în următorii ani, din păcate, greşelile şi încăpăţânarea lor se răsfrâng asupra ţării. Miza nu este cine să facă cel mai bine României. Miza este să arate care are PNDL-ul mai mare. Cine pune mâna pe bugetul Anghel Saligny. Cine ar putea fi următorul candidat la alegerile prezidenţiale.

Toată lumea are de pierdut din povestea asta, primarii cărora le-au fost promise bugete fictive, cetăţenii cu promisiuni electorale, România prin cifre false de creştere economică şi nivel de trai mizerabil. Oricum ar ieşi lucrurile pentru PNL, este imposibil să aibă un guvern stabil până în 2024. Şi uite aşa, oamenii se înghesuie să moară în spitale, pe când partidele, indiferent de culoare, se înghesuie la coadă la guvern, la bugete şi la a pune mâna pe cât mai multe funcţii la următoarele rânduri de alegeri. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite