Cîţu anunţă o hotărâre de Guvern care instituie derogare de la procedura normală privind ajutoarele de urgenţă: Creăm un cadru legal pentru tot anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, videoconferinţă cu prefecţii în urma inundaţiilor FOTO Florin Cîţu
Florin Cîţu, videoconferinţă cu prefecţii în urma inundaţiilor FOTO Florin Cîţu

Premierul Florin Cîţu participă, duminică, la o videoconferinţă cu prefecţii, în contextul avertizărilor meteorologice, unde a anunţat adoptarea unei hotărâri de Guvern, care să instituie derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor. El le-a cerut prefecţilor să ia legătura cu organizatorii de evenimente în aer liber pentru a le explica riscurile la care se expun.

„Vom da şi voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregati o Hotarâre de Guvern care să instituie derogare de la procedura normală de acodare a ajutoarelor de urgenţă, Legea 416/2001 sau HG 50/2011. Aceasta stabileşte sume fixe în funcţie de gradul de afectare al gospodăriilor şi devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor”, a spus premierul. 

Premierul a mai explicat că „este o procedură pe care am mai foloisit-o anul trecut, ea a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului, eu sper să nu mai avem situaţii anul acesta, dar dacă mai avem să fim pregătiţi cu această hotărâre de Guvern. Procedura în acest moment este mai dificilă pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte(...) Creăm un cadru legal pentru tot anul şi simplificăm lucrurile”. 

 El le-a cerut prefecţilor să ia legătura cu organizatorii de evenimente în aer liber pentru a le explica riscurile la care se expun. 

„Aş vrea ca prefecţii să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spaţiul liber, mai ales în zonele în care avem cod portocaliu şi cod roşu şi să le expună riscurile la care se expun. Trebuie să fim foarte atenţi aici, organizatorii pot lua decizia să amâne un eveniment, să-l reprogrameze, să-l anuleze, dar în acele zone unde avem cod portocaliu şi cod roşu prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii”, a mai spus premierul.

Florin Cîţu le-a transmis condoleanţe failiilor îndoliate, după ce două persoane au murit din cauza viiturilor. „Suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri", a mai explicat Cîţu.

"Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă (...) să mă asigură că ajung ajutoarele la persoanele respsective", a adăugat premierul.

Premierul a mai explicat că sumele de la care pornesc ajutoarele sunt cele de anul trecut. „Bugetul anual, anul trecut a fost un buget de 5 milioane de lei, parcă, şi cuantumurile anul trecut erau în jur de 4.000 de lei pentru familii şi persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, de 2.000 de lei între 50% şi 75%, câte 1.000 de lei între 25% şi 50% şi acolo unde au existat decese din cauza inundaţiilor familiile primeau 5.000 de lei suplimentar”. 

Florin Cîţu participă,duminică, de la ora 16.00, în sistem online, la videoconferinţa cu prefecţii.

Şedinţa vine în contextul avertizărilor meteorologice prelungite până luni seară, fiind emis cod portocaliu şi cod galben pentru cea mai mare parte a ţării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite