Circ în Parlament. Cum a reuşit ministrul Ghinea să învingă ambuscada PSD-iştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea a câştigat duelul cu Sebastian Ghiţă FOTO Adevărul
Cristian Ghinea a câştigat duelul cu Sebastian Ghiţă FOTO Adevărul

PSD a încercat să-l intimideze pe ministrul Cristian Ghinea prin chemarea sa în Parlament, pentru o audiere în care să fie aspru criticat. Socoteala celor din PSD a fost dată peste cap de Ghinea, care i-a combătut cu argumente, iar în final a avut şi o supriză pentru presă: date despre banii primiţi din fonduri europene de firmele controlate de Ghiţă.

Deputatul PSD Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a fost responsabila din PSD pentru chemarea la raport a ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cel care în ultimele zile a avut dispute verbale în spaţiul public cu deputaţii Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă. Ca un bun om de partid, Birchall l-a chemat la Comisia de Afaceri Europene pe Ghinea să explice faptul că România nu ar fi reuşit să atragă niciun ban în 2016 din fonduri europene. „Mă aştept ca domnul ministru să explice de ce gradul de absorbţie a fondurilor europene pe anul 2016 este zero“, anunţa deputatul PSD încă de duminică seară.

Artimetica lui Birchall

Înainte de audierea din Parlament, Ghinea a transmis un scurt mesaj pe contul de Facebook. „Mulţumesc Comisiei pentru invitaţie, sunt convins că declaraţiile premature făcute presei de Preşedinta Comisiei, dna Ana Birchall, sunt provocate de neînţelegeri care vor fi lămurite“, a scris Ghinea care, în momentul în care a ajuns în Parlament, a explicat ce înseamnă declaraţiile premature. „Spuneţi dumneavoastră că gradul de absorbţie e zero. Eu am fost elegant când am spus declaraţie prematură, ca să nu spun că e minciună.  Am aici o scrisoare în care suntem informaţi de plăţi. Sunt plăţile interimare: Bulgaria - 2 milioane, România - 57 de milioane de euro din exerciţiul bugetar 2014-2020. Aşadar, nu avem cum să avem gradul de absorţie zero. 57 de milioane nu înseamnă zero. Nu aveţi nicio legătură cu aritmetica“, i-a spus Ghinea în faţă lui Birchall care a luat foc în acel moment.

Susţinută de oameni care nu făceau parte din Comisie, cum a fost cazul deputatului Sebastian Ghiţă şi a senatorului Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene, Birchall a încercat să-l intimideze pe Ghinea anunţându-l că va avea răbdare să stea până la epuizarea tuturor întrebărilor celor din sală.

„Eu sunt Teodorovici!“

Mai mult, aceasta a fost ajutată în repetate rânduri cu explicaţii şi întrebări sugerate de către Ghiţă şi de Teodorovici. În timp ce Ghiţă avea dreptul, la rândul său, la întrebări şi a fost interesat să audă cum se descurcă ministerul cu actulul sistem informatic de gestioanare a fondurilor europene, lui Teodorovici îi era permisă doar prezenţa în sala, nu şi luarea cuvântului. „Eu sunt Teodorovici!“, l-a atenţionat senatorul PSD pe un liberal care-i atrăsese atenţia să nu mai intre în discuţii. 

Ministrul a anunţat că peste 1,9 miliarde de euro, aferente închiderii exerciţiului bugetar 2007-2013, au intrat în ţară în ultimele opt luni şi, în plus, au fost lansate ghiduri pentru 12,2 miliarde euro pentru actuala etapă de programare, adică 2014-2020. De asemenea, Ghinea a anunţat  că România va primi de la Comisia Europeană deconturi în valoare de 539 milioane de euro pentru POSDRU, pentru care Comisia blocase plăţile către România, dar care au fost deblocate în luna mai.

Meciul lui Rădulescu

Cifrele invocate de Ghinea nici nu au fost luate în seamă de social-democraţi, care după fiecare răspuns al ministrului au susţinut răspicat faptul că Guvernul Cioloş e ineficient. „Puteţi să ne atacaţi cât vreţi. Uitaţi cum a votat lumea. Uitaţi cât de mult îi iubeşte lumea pe tehnocraţi şi cât iubeşte PSD-ul“, a punctat deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Mai mult, acesta a avut o afirmaţie care descria bine situaţia tensionată dintre PSD şi ministrul tehnocrat. „Nu vreţi să ne enervăm. La mine e greu să faci meci cu mine“, a adăugat deputatul PSD pe un ton războinic.

Spre finalul audierii Ghinea a răspuns întrebării lui Ghiţă referitoare la sistemul informatic pe care îl folosesc cei din Ministerul Fondurilor Europene pentru stocarea sau înregistrarea în format electronic a datelor referitoare la fiecare proiect.

 „Sistemul informatic se administrează prin resurse interne ale Ministerului pentru a se evita achiziţiile publice pe care dumneavoastra le fraudaţi prin firmele controlate“, i-a spus în faţă Ghinea lui Ghiţă. Pentru câteva momente, în sală s-a aşternut tăcerea. Deputatul PSD a reacţionat prin deja cunoscutele replici în care se susţine că tehnocraţii nu fac altceva decât să blocheze administraţia.„Nu cred că puteţi şti cine va frauda viitoarea liciaţie. Nu ţineţi ţara blocată din frică de fraude. Dacă vă ajută, mă puteţi acuza pe mine de orice“, a spus Ghiţă care a pozat în victimă. Mai mult, după acest schimb de replici Ghiţă s-a ridicat şi a plecat.

750 milioane lei pentru firmele controlate de Ghiţă

Imediat după plecarea lui Ghiţă, Ghinea a furnizat un document presei despre valoarea contractelor pe care grupul de firme controlate de Ghiţă, 54 la număr, le-a avut în perioada 2010-2015, adică 750 de milioane de lei. Potrivit documentului dat de Ghinea, grupul de firme controlate de Ghiţă ar fi avut contracte de 607 milioane lei în calitate de contractori şi 143 milioane lei, în calitate de beneficiari de proiecte. Potrivit informaţiilor furnizate de ministru cei mai mulţi bani au venit din partea ministerelor şi consiliilor locale sau judeţene care au contractat firmele controlate de Ghiţă pentru diverse servicii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite